Vuosi uudessa Seelannissa

Välivuoden viettäminen Australiassa on perinteinen siirtymäriitti monille nuorille. Reppumatkailijoita houkuttaa kuitenkin yhä enemmän Uusi-Seelanti, joka tarjoaa huomattavasti paremman työskentely loman viisumin. Välivuoden viettäminen ja töiden löytäminen uudesta Seelannista voi tuntua pelottavalta, mutta sen ei tarvitse olla vaikeaa, jos tekee hieman tutkimustyötä ja valmisteluita.

Viisumi

Työskentelyloman viisumi (WHSV) sallii matkailijan pysyä ja työskennellä Uudessa-Seelannissa jopa 12 kuukauden ajan. Viisumin saatuaan, sen haltija voi lähteä ja palata maahan niin usein kun haluaa viisumin voimassaolon ajan ja työskennellä joko yhdelle tai useammalle työnantajalle. Suomalaisen hakijan on oltava 18 – 35 -vuotias (joidenkin maiden kansalaisten on oltava 18 – 30 -vuotiaita) ja voit hakea sitä kaikkialta maailmasta, myös uudesta Seelannista. Voit jopa tulla maahan turistiviisumilla, joka on voimassa 6 kuukautta ja on ilmainen, ja hakea työskentelylomaviisumia ennen kuin turistiviisumi umpeutuu. Viisumihakemuksen voi tehdä verkossa. Huomautus: Viisumikelpoisuusvaatimukset, kustannukset ja oikeudet voivat muuttua – tarkista ennen hakemista. Maahan saapuessasi sinulta tullaan pyytämään todisteita riittävistä varoista, kuten sertifioitu pankkiselvitys, jossa käy ilmi, että tililläsi on vähintään 4200 uuden Seelannin dollaria, eli noin 2700 € varattuna elämiskustannuksiin. Tämän lisäksi sinulla on oltava paluulentolippu tai tarpeeksi varoja sellaisen hankkimiseen.

Liikkuminen

Uusi Seelanti on suurin piirtein saman kokoinen kuin Britannia, joten siellä liikkuminen on helppoa. Maan sisäiset lennot voivat olla edullisia, mikäli ne varataan hyvissä ajoin, mutta et pääse näkemään maisemia ja hiilijalanjälki on huomattava. Uuden Seelannin junayhteydet ovat rajalliset eikä junalla liikkuminen ole erityisen edullista, joten linja-autot ovat parempi vaihtoehto. Nämä tarjoavat kilpailukykyisiä hintoja, kattavat reitit ja joskus kuljettajien omia kommentteja matkan aikana. Siirtokuljetukset, jotka ovat yleisempiä etelä-Saarella, tarjoavat ovelta ovelle -palveluita. Sesonki ajan ulkopuolella hinnat romahtavat. Toinen vaihtoehto on vuokrata tai ostaa auton tai asuntoauton matkasi ajaksi. Tämä voi osoittautua erittäin hyväksi valinnaksi, sillä mitä pidemmäksi aika vuokraat auton, sitä edullisemmaksi se tulee ( noin 19 NZ $ päivässä ) ja tarjoaa mahtavan vapauden tunteen. Voit myös kokeilla liftaamista, vaikkei se toki ole täysin riskitöntä. Se on kuitenkin yllättävän nopea tapa päästä paikasta toiseen ja tällä tavoin tapaat paljon paikallisia.

Majoitus

Uudessa-Seelannissa on erinomaisia hostelleja, hotelleja ja B & B-huoneita, ja hyvin varustettuja leirintäalueita on lukuisia. Varauksen tekeminen etukäteen on välttämätöntä joulukuussa ja tammikuussa, kun paikalliset ovat lomalla. Monet hostellit antavat sinulle alennetun hinnan, jos pysyt viikon ajan ja / tai jos  tarjoat apuasi tilojen ylläpidossa. Mutta jos työskentelet, on yleensä halvempaa etsiä kiinteää kimppakämppä.

Suosituimmat kohteet

Useimmat matkailijat saapuvat Aucklandiin ja kulkevat pohjoiseen subtrooppisten saarten lahdelle, ennen kuin matkaavat alas Rotoruan, Lake Taupon, Tongariro kansallispuiston ja Wellingtonin kautta. Kauniimpi etelä saari tarjoaa delfiini- ja hyljeretkiä sekä valaiden katselua. Queenstown on maailman adrenaliinipääkaupunki, jossa benjihyppy on keksitty ja voit kokeilla kaikkea maan ja taivaan välillä, kun taas Milford Soundin vuonot ovat maan kaikkein kuvatuin nähtävyys.

Työskenteleminen

Työskenteleminen

Uuden-Seelannin dollarin noususta huolimatta palkat eivät ole erityisen vaikuttavia, ja parasta on
tarkastella lomasi työosaa mahdollisuutena täydentää hupenevaa matkarahastoasi, eikä sen suurempana. Työpaikat ovat kuitenkin kasvanut tasaisesti viime vuosina, ja nyt on hyvä aika käydä. Helpoiten työtä löytyy matkailu sektorilta ja maatalousalalta, joka yleensä tarkoittaa hedelmien poimintaa, ellet omaa lampaanvillan leikkaustaitoja. Matkailualalla voit saada jopa 18 $ / tunnilta kun taas hedelmien poiminnasta, jota on saatavilla ympäri vuoden, maksetaan yleensä yli 12 $ / tunti. Uudessa-Seelannissa on myös kuusi laskettelukenttää, jotka tarvitsevat kausi​​työntekijöitä. Työpaikat täyttyvät nopeasti joten suunnittele eteenpäin. Mitä isompi kaupunki, sitä paremmat työmahdollisuudet ovat. Auckland, Wellinghton ja Christchurch ovat hyviä vaihtoehtoja. Kannattaa rekisteröidä rekrytointitoimistoihin ja käyttäytyä ammattimaisesti. Shortseissa ja aurinkolaseissa haastatteluun saapuminen ei tule antamaan sinulle töitä. Hostellien ilmoitustaulut, sanomalehdet ja verkkosivut ovat kaikki hyviä paikkoja etsiä työpaikkailmoituksia, mutta perinteinen sanasuullinen menetelmä toimii myös edelleen. On olemassa organisaatioita, kuten WWOOF (Willing Workers On Organic Farms), jotka tarjoavat sinulle ruokaa ja majoitusta neljän tunnin maatilalla työskentelyä vastaan.

Työskenteleminen