Talvitunnelmaa parhaimmillaan

Vaikka yleensä suunnittelemme lomamme ympäristön eikä hotellin varaan, maailmassa on olemassa sellaisiakin paikkoja, joissa majoittuminen voi olla jo kokonainen ja itsenäinen elämys. Niitä on erilaisia vesi- ja metsäaiheisia, mutta muutama hotelli pitää sisällään myös talviaihetta eli jäätä ja lunta – siis kirjaimellisesti.

Talvitunnelmaa parhaimmillaan

Iglu On Hieno Asumismuoto

Aina mahdollisimman lähelle luontoa, vai mitä? Talvi tuo kuitenkin retkeilyyn ja telttailuun omia haasteita. Vaihtoehtoja on kuitenkin olemassa: esi-isämme osasivat rakentaa itselleen asuntoja siitä ainoasta materiaalista, jota löytyi ympäriltä eli lumesta ja jäästä, ja nämä asunnot olivat igluja. Yksi sveitsiläinen nimeltään Adrian Günter rakensi itselleen ensimmäisen iglun vuonna 1996, kun halusi vain viettää yön lumimaisemissa. Ajatus on kuitenkin kerännyt paljon suosiota hänen kaveripiirissään ja ihmiset ilmaisivat kiinnostuksensa iglussa yöpymisestä, minkä jälkeen toimelias Adrian rakensi vastaavia majoituspaikkoja ympäri maata ja siirtyi rakentamaan myös Saksaan ja Andorraan. Kaiken kaikkiaan Günterin omistuksessa on tällä hetkellä seitsemän iglukylää, joiden ovet ovat auki matkailijoille joulukuun lopusta kevään alkuun. Ketjun nimeksi valittiin yksinkertainen Iglu-Dorf, joka poikkeaa muista vastaavista paikoista myös ihmeellisillä lumi- ja jääveistoksillaan: alueille kutsutaan lumitaiteilijoita koko maailmasta ja he luovat aina mitä erikoisempia kokonaisuuksia asiakkaiden nähtäväksi. Yöpyminen näin erikoisessa paikassa maksaa noin 170 dollaria yhdeltä aikuiselta, mikä vastaa Euroopan hyvien hotellien hintoja, mutta igluissa kokemus on paljon mielenkiintoisempi.

Ruotsin Jäissä

Ruotsin Jäissä

Ruotsissa on olemassa kokonainen hotelli, joka toimii pelkästään jääaiheella. Se on uniikki, hieno ja kallis: yksi yö tulee maksamaan kahdelle hengelle puolitoista tuhatta euroa. Paikan nimi on Jukkasjärvi Icehotel ja siitä keskusteltiin muun muassa Discovery Channel ja National Geographic -kanavissa. Mitä ihmeellistä? Tässä hotellissa jopa lasit ovat tehty jäästä, puhumattakaan seinistä, katoista, huonekaluista ja koristeista. Jo melkein kolmenkymmenen vuoden aikana tämä hotelli sulaa keväällä ja se rakennetaan uudestaan aina loppusyksyllä muuttamalla maisemat kokonaan uusiksi. Huoneiden sisustuksesta vastaavat suunnittelumaailman parhaat ammattilaiset, ja joka vuosi erittäin tarkka tuomaristo valitsee vain viisikymmentä hyvää ideaa toteutettavaksi. Sisälämpötila on tässä hotellissa noin viisi astetta nollan alapuolella, ja asiakkaat nukkuvat makuupusseissa peittäen itseään poronnahoilla. Icehotellilla on olemassa myös oma kirkko: siellä voi mennä naimisiin tai pitää lapsen ristiäisiä joulusesongin aikana. Icehotel sijaitsee noin kahdensadan kilometrin etäisyydellä pohjoisesta napapiiristä pohjoiseen päin, mikä mahdollistaa myös revontulen näkemisen suhteellisen säännöllisesti.

Ruotsin Jäissä

Kotimaisia Vaihtoehtoja

Kyllä Suomesta löytyy näitä talviaiheisia hotelleja! Yksi niistä sijaitsee Saariselässä, Urho Kekkosen kansallispuiston alueella pohjoisen napapiirin kylmemmällä puolella. Täällä voi harrastaa kaikkea talviurheilua hiihtämisestä lasketteluun, ja yöpyminen hoituu erinomaisesti Kakslauttanen Arctic Resort -nimisessä lomakeskuksessa, joka tarjoaa matkailijoille erillisiä lasikatolla varustettuja mökkejä. Jos tähtiä ei näy, niin revontuli näkyy ainakin! Aivan upea ja hintansa arvoinen kokemus, ja ruotsalaiseen hotelliin verrattuna hinta on aika houkutteleva: 150 euroa yöltä koko mökki, ja sillä rahalla nukahtaa ja herää tähtitaivaan alla.

Kotimaisia Vaihtoehtoja

Ruotsalaista Icehotel-majoitusta muistuttaa kuitenkin enemmän Kemin LumiLinnan LumiHotelli, joka on rakennettu kokonaan lumesta ja jäästä eikä mainosta itseään lasikatoilla. Siellä vallitsee miinus viiden asteen lämpötila ympäri kauden, ja kausi alkaa tammikuun lopussa: sitä ennen hotellia rakennetaan usean ammattilaisen voimin. Hotelli sulaa huhtikuun alussa, ja sitä ennen matkailijat voivat nauttia raikkaista yöunista sekä lämmitetyn lounge-tilan käyttö, jonka yhteydestä löytyy myös kylpyhuoneita. Huoneissa lumen ja jään lisäksi on käytetty lampaannahkaa ja fleeceä. Lumi- ja jäähotellit nousevat suosioon jossain vaiheessa myös Kanadassa ja ehkä Venäjälläkin. Mahdollisesti Norjakin tulee osallistumaan tähän lumiveistoskilpailuun, mikä tarjoaa etelämaiden matkailijoille sekä pohjoismaiden talvi-ihmisille hyvin erikoisia yöpymiskokemuksia.