Siirtolapuutarhan mökki on monelle todellinen kesäparatiisi

Suomalaiset ovat mökkikansaa, mutta kaikkia ei innosta ajatus monen tunnin ajomatkasta kesämökille. Kaupunkiasujille hyvän vaihtoehdon tarjoavatkin siirtolapuutarhamökit, joita löytyy Helsingistä aivan metroradan varrestakin.

Siirtolapuutarhojen historia on pitkä. Ne ovat perinteisesti yhdistysten omistuksessa ja mökit sijaitsevat kaupungin vuokramaalla. Palstat olivat olemassa jo sodan aikaan, jolloin niitä käytettiin hyötykasvien viljelyyn ja pihoissa saatettiin pitää myös kotieläimiä. Nyt itse kasvatettu ruoka on jälleen nousussa ja tämäkin on saanut ihmiset ihastumaan paitsi kaupunkiviljelypalstoihin, myös siirtolapuutarhoihin.

Kesäkoti viiden minuutin pyörämatkan päässä

Kettusten perhe, Milma ja Simo sekä tyttäret Kaisla ja Kielo asuvat kerrostaloasunnossa Herttoniemessä ja mökkeilevät viiden minuutin pyörämatkan päässä siirtolapuutarhassa. Perheen vanhemmille siirtolapuutarhamökki oli uusi tuttavuus, sillä heidän omissa perheissään mökkeiltiin järven rannalla keskellä metsää. Saksan-matkalla pariskunta kiinnitti huomiota pieniin mökkeihin, joita oli rakennettu vieri viereen Leipzigin kaupungin alueella. Pienet mökit näyttivät ensi alkuun huvittavilta ja ahtailta, mutta paikalliset kertoivat, kuinka nautinnollista on päästä kaupungin hyörinästä siirtolapuutarhaan rauhoittumaan. Herttoniemeen muutettuaan pariskunnalla oli tapana käydä iltakävelyillä siirtolapuutarhan alueella ja mökit alkoivat vähitellen näyttää huvittavan sijasta houkuttelevilta, ihmisten puuhaillessa kesäisin pihoillaan.

Perinteitä kunnioittavaa remontointia

Vuosia myöhemmin Kettuset kuulivat tuttavansa kautta myynnissä olevasta siirtolapuutarhamökistä ja haave omasta kesäpaikasta kaupungin ytimessä syntyi. Ostettaessa 25 neliön mökki oli remontin tarpeessa ja esimerkiksi katto vuosi. Tästä Kettuset saivat idean kattoa uusiessaan nostaa mökin harjakorkeutta, jolloin alun perin ahdas vintti muuttui mukavaksi nukkumatilaksi. Mökin remontoinnissa on noudatettu tarkasti perinnerakentamisen ohjeita. Siirtolapuutarhamökit seisovat tyhjillään talvisin, joten on tärkeää, että rakennus sekä hengittää että pitää kosteuden ulkona. Kettuset päätyivät käyttämään laudoituksen alla pellavaa. Seinät on maalattu perinteisillä öljymaaleilla.

Salaatti kertyy omalta kasvimaalta

Mökin pihalla kukoistaa kaunis puutarha ja pieni kasvimaa, johon on mahdutettu kesäkurpitsaa, yrttejä, pinaattia, herneitä, maissia, mangoldia, punajuuria, maa-artisokkaa ja vadelmia. Puutarhaa ja kasvimaata viljellään luomuviljelyn periaatteilla. Omasta kompostista saa helposti ravinnepitoista multaa. Niin viljely kuin remontointikin on opeteltu alusta asti, mutta toisaalta pieni pinta-ala tekee kaikesta helpompaa. Projektit eivät tunnut ylitsepääsemättömiltä ja kulutkin pysyvät kurissa.

Suosio ja hinnat ovat selkeässä nousussa

Aivan edullista ei siirtolapuutarhamökin hankkiminen silti ole. Mökkien suosio on viime vuosina kasvanut hurjaa vauhtia ja tämä on nostanut hintoja. Nykyään mökin saa edullisimmillaan 60 000 eurolla. Mökki-innostusta tämä ei ole saanut laantumaan ja Herttoniemessäkin nähdään joka vuosi uusia lapsiperheitä. Mökkielämän askeettisuus on hyvää vastapainoa monesti kiireiselle kaupunkiarjelle ja tuo monille hyviä muistoja lapsuudesta. Siirtolapuutarhamökillä voi viettää vaikka koko kesän, sillä sieltä pääsee helposti kulkemaan töihin. Tosin tilanpuute saattaa alkaa jossain vaiheessa tuntua, mutta kauniilla säällä keittiöpuuhat ja ruokailun saa hoidettua ulkona. Kettuset käyvät kesäisin kotona vain pesemässä pyykkiä.

Siirtolapuutarhojen ehdoton etu on kaupungin läheisyys. Kumpulan siirtolapuutarhasta pääsee helposti uimaan maauimalaan ja kävellen pääsee myös täydentämään kesälukemistoa kirjastosta. Kaupat, ravintolat ja muut palvelut ovat lähellä, mutta samalla saa nauttia omasta rauhasta ja mökkitunnelmasta. Jos iskee pidempi sadepätkä, voi lähteä hetkeksi kotiin kuivattelemaan.

Mökkejä on tarjolla rajoitetusti

Omasta siirtolapuutarhamökistä haaveilevien kannattaa seurata tarkasti tarjontaa, sillä mökkejä tulee myyntiin harvakseltaan. Monet mökeistä vaativat remonttia, mutta toisaalta niitä saa samalla muokattua haluamallaan tavalla. Täysin vaivaton vaihtoehto ei siirtolapuutarhamökkikään ole, vaan erityisesti piha vaatii kesäisin paljon hoitoa ja rakennustakin täytyy ylläpitää. Ympäristö on kuitenkin hurmaava ja kesäeläminen puutarhassa palkitsevaa.