Seikkailijat maailmalla

Matkustamien on aina ollut mielenkiintoista ja talven keskellä lämpimään, on haluttu jo vuosikymmeniä. Kukapa ei haluaisi lähteä pakoon kylmää talvea. Kanarian matkat ovat edelleenkin suomalaisten suosituin lomapaikka, jonne mennään talven kylmyyden keskellä täyttämään D-vitamiini varastot. Ja ei ihmekään onhan sinne helppo matkustaa ja pelkkä 6 tunnin lentomatka-aikakin jo houkuttaa helppoudellaan.

Toinen ikuisessa suosiossa oleva lomakohde on Thaimaa. Sinne jaksetaan edelleenkin matkustaa vuosi toisensa jälkeen. Thaimaan 9 tunnin lentomatkakaan ei ole ylitsepääsemätön, vaikka se kauempana onkin. Thaimaa on tullut suosituksi lomakohteeksi sen eksoottisuuden, takuuvarman lämmön ja hintojen kautta. Saahan Thaimaasta viiden tähden hotellin samalla hinnalla, kun Kanariansaarilta kolmen tähden. Thaimaan suosiota ei ole hetkauttanut, edes maan saama huono maine mediassa. Thaimaalle on tullut lapsi sekä seksiturismin maine vuosien mittaan sekä monia turistien suosimia rantoja on jouduttu sulkemaan, niiden roskaisuuden takia. Thaimaassa on kuitenkin ruvettu toimenpiteisiin huonon maineen seurauksena ja maassa on projekteja seksiturismin pois kylvämiseksi.

Reppureissaajat

Nykyään on kuitenkin ollut kasvaessa suosiossa saada hieman erilaisiakin kokemuksia, perinteisten 2 viikon Kanarian tai Thaimaan lomamatkojen sijaan. Monesti ainakin nuorten keskuudessa halutaan olla erilaisia ja erottua joukosta kokemuksien avulla. Tämä onkin saanut aikaan reppureissu buumin ja yhä useampi nuori lähtee reissuun 2 viikon sijasta muutamaksi kuukaudeksi tai jopa vuodeksi.

Thaimaa on tässäkin asiassa pysynyt suosiossa ja monet aloittavatkin reppureissunsa Thaimaasta, josta sitten jatkavat muihin Aasian maihin. Nykyään myös uudempana kohteena tullut Bali on saanut melkein yhtä laajan suosion kuin Thaimaa. Bali on Indonesian ainut ei-muslimi saari, jonka takia turismin on ollut mahdollista kasvaa saarelle nopeaan tahtiin. Bali on taas hieman eksoottisempi ja vieraampi askel Thaimaasta, jonka takia Balin suosio nimenomaan reppureissaajien matkan varrella on kasvanut. Moni sanoo myös, että Balilta löytyy maailman kauneimmat rannat ja sademetsät. Aasia on ja todennäköisesti tulee myös pysymään reppureissaajien suosituimpana kohteena kiertää maailmaa.

Toisena suosiossa on ollut Australia, jonne on helppo lähteä vuodeksi Working Holiday viisumin avulla. Working holiday viisumi tarkoittaa käytännössä sitä, että sinne lähdetään enintään vuodeksi reissaamaan ja tekemään töitä, samaan aikaan. Australiassa reppureissaajien työmarkkinat ovat laajat, maassa ollaan totuttu reissaajiin ja heistä on helppo saada työvoimaa lyhyeksi ajaksi ja työntekijöitä, töihin joita paikalliset eivät välttämättä halua tehdä. Tällaiset työt yleensä painottuvat farmeihin. Paikalliset nuoret eivät halua muuttaa kaupungista maalle, joten farmien omistajien on helpompi saada reppureissaajia töihin. Yleensä myös yhdellä farmilla riittää töitä vain muutamaksi kuukaudeksi, kaudesta riippuen, jonka takia reppureissaajat ovat loistava tapa saada väliaikaista työvoimaa.

Digitaaliset reissaajat

Reppureissujen ja maailmanmatkojen suosion noustessa on myös tullut tarjolle enemmän erilaisia online-töitä. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että reissaaja pystyy työskentelemään missä tahansa, käyttäen pelkästään kannettavaa tietokonettaan. Kyseinen elämäntapa tunnetaan nimellä ’’Digital Nomad’’, joille maailmalla eläminen on elämäntapa ja he reissaavat vuosia maailmalla, eläen pelkästään tekemällä töitä internetin kautta. Erilaisia etätöitä on moneen makuun, jotkut kirjoittavat blogia ja saavat rahaa siitä, toiset taas valokuvaavat ja toisilla on oma yritys pelkästään internetin kautta. Netissä olevia töitä on liuta erilaisia.

Digital nomad elämäntapa ei kuitenkaan sovi jokaiselle ja siihen pitää olla jo valmiiksi seikkailijan sielu, se nimittäin käytännössä tarkoitta elämistä ilman kotia, reissaten ja vaihtaen olinpaikkaansa vähän väliä. Koko omaisuus on pakattuna reppuun, joka kulkee mukana paikassa kuin paikassa. Elämän tapaa voi kuitenkin aina kokeilla ensin muutaman kuukauden Aasian reissulla.