Santorinin sydämessä sijaitsee saaren valkoinen helmi

Kreikassa Santorinin saarella kultainen valo ja lämpö hellivät matkailijaa silloinkin, kun meillä kesä on vasta aavistus tai syksyn tuulet jo puhaltavat. Sesonki alkaa huhtikuussa ja jatkuu lokakuuhun. Talveksi suurin osa saaren hotelleista sulkee ovensa.

Santorinin saari on aiemmin ollut melko köyhä ja eristyksissä Kreikan muusta saaristosta. Asuinkelpoisia tiloja saatiin louhimalla Kalderan jyrkkään rinteeseen luolia, joiden ulkoseinät puolestaan muurattiin laavakivestä. Laavakiveä tuliperäiseltä saarelta löytyykin runsaasti. Myöhemmin rakennuksia on korjailtu, mutta perustuksiltaan jyrkällä rinteellä sijaitsevat kylät ovat yhä samanlaisia. Santorinin kuuluisin paikka on saaren pohjoiskärjessä sijaitseva Oia, sillä paikallisten mukaan juuri siellä auringonlasku näyttää kaikkein kauneimmalta. Paikalla kannattaa olla hyvissä ajoin etukäteen, sillä kapeille kaduille kerääntyy runsaasti auringonlaskun ihailijoita. Toisaalta hyvä näköala avautuu lähes jokaisesta Kalderan reunalla sijaitsevasta pikkuravintolasta, joissa on tietenkin juuri auringonlaskun ihailuun suunniteltu näköalaterassi.

Santorinin kaunein hotelli sijaitsee jyrkänteen reunalla

Santorinilla riittää majoitusvaihtoehtoja ja monet hotelleista ovat todellisia perheyrityksiä. Ihana yhdistelmä laatua, ylellisyyttä ja rauhaa löytyy esimerkiksi Kapari Natural Resortista. Tämä boutique hotelli on perustettu seitsemän vuotta sitten ja tämän jälkeen se on useita kertoja valittu Kreikan saariston kauneimmaksi hotelliksi. Kapari sijaitsee Imeroviglin kylässä ja hieman syrjässä muusta kaupungista. Pieniä polkuja pitkin pääsee noin vartissa Firaan, joka on lähin pieni kaupunki. Kapari sijoittuu Santorinin keskiosaan ja siitä näkee saaren molempiin kärkiin.

Boutique-hotellissa on kodikas tunnelma ja ihana aamiainen

Pienessä hotellissa on alle viisitoista huonetta ja tämä tuo osaltaan upeaa rauhan ja yksityisyyden tunnetta lomailuun. Henkilökunnalla on myös hyvin aikaa jokaiselle vieraalle. Suurin osa henkilökunnasta on pysynyt samana koko hotellin historian ajan. Pienessä hotellissa kaikki on lähellä ja ikkunoista avautuu näkymä merelle. Huoneet on louhittu kallioon ja seinät ovat luonnonkiveä. Kaikki huoneet ovat keskenään hieman erilaisia, mutta yhtä tunnelmallisia. Huoneista löytyy suuri kylpyhuone ja poreamme, toisissa huoneissa poreamme on sijoitettu ulkoterassille ja samalla voi katsella merelle.

Hotelli hohtaa auringossa valkoisena ja hieman epätodellisena. Kalderan jyrkänteellä sijaitsevasta hotellista avautuu upea näkymä vedentäyttämään tulivuoren kraateriin. Kaparin aamiaisessa keskitytään kreikkalaiseen ruokaan ja sen parhaisiin paloihin. Tarjolla on pehmeää kreikkalaista jogurttia hunajalla ja hedelmillä maustettuna, fetalla ja pinaatilla täytettyjä piirakoita, mausteisia makkaroita, pehmeitä juustoja, tuoreita tomaatteja ja viinirypäleitä sekä maukkaita munakkaita. Hotelliin voi suunnata aamiaiselle, vaikka ei siellä majoittuisikaan.

Santorinilla maisemat ovat kuin sadusta

Valkoisuus ei rajoitu ainoastaan hotellirakennukseen, vaan kaikki rakennukset Santorinin sirpinmuotoisella saarella on maalattu valkoisiksi. Talojen välissä jyrkännettä pitkin mutkittelee pieniä polkuja ja jyrkkiä portaita. Kaikkialla kasvaa valtavia kaktuksia ja mehikasveja ja maisemat todella ovat kuin postikortista. Pieniä ravintoloita ja kahviloita on vieri vieressä ja kreikkalainen ruoka Santorinilla on tuoretta ja maukasta.

Kaparista kannattaa tehdä muutaman tunnin päivävaellus Skarokselle, suurelle kallionlohkareelle joka kohoaa suoraan merestä. Kalliolle johtavat portaat ja jyrkkä polku. Kallion korkeimmalla kohdalta avautuvat upeat näkymät koko saaristoon. Koko matkan ajan pääsee ihastelemaan lähes epätodellisia maisemia. Muista siis pakata kamera mukaan!

Santorini on kuuluisa auringonlaskuistaan, eikä syyttä. Auringonlaskun vaikuttavat kullan, vaaleanpunaisen ja pinkin sävyt kertautuvat veden pinnasta. Jostain syystä auringonlaskut ovat silti joka ilta hieman erilaisia. Yö ei myöskään ole niin pimeä kuin Kreikassa voisi odottaa. Sen sijaan hämärän laskeuduttua merellä näkyy pieninä valopilkkuina kymmeniä kalastajaveneitä, jotka suuntaavat töihin. Näkymä on tunnelmallinen, kun sekä merellä että taivaalla loistavat omanlaisensa tähdet.