Risteilyloma yhdistää meren, mukavuuden ja seikkailun

Risteilylomia järjestetään niin Välimerellä, Karibialla kuin Alaskassakin, mutta kenelle ne on suunnattu? Oikeastaan kenelle tahansa, joka haluaa nähdä kerralla useampia matkakohteita ja matkustaa helppouden kautta. Mielikuva erityisesti lämpimien maiden risteilyistä oli pitkään se, että laivat ovat täynnä eläkeläisiä, mutta tämä on muuttunut rajusti vuosien aikana. Laivoilta löytyy kaiken ikäisiä matkustajia ja esimerkiksi lapsiperheet ovat löytäneet risteilyt helppona matkustusvaihtoehtona. Päivitä siis mielikuvasi Lemmenlaivasta ja vietä loma merellisissä maisemissa, jos jokin kohteista houkuttaa!

Miten valita itselle sopiva laiva?

Varustamot eroavat jonkin verran toisistaan, samoin kuin asiakasryhmät. Häämatkailijat, sinkut, nais- tai miesporukat ja lapsiperheet kaipaavat lomaltaan varsin eri asioita ja toiveita oman loman suhteen on hyvä miettiä jo etukäteen. Kannattaa siis tutustua reittien lisäksi laivojen palveluihin ja yleiseen ilmapiiriin. Suurin osa laivoista tarjoaa majoittumisessa ja ruokailussa todellista luksusta, eikä tekeminenkään lopu kesken. Toiset ovat kuitenkin enemmän putiikkihotellien kaltaisia, kun taas toiset ovat panostaneet viihteeseen ja aktiviteetteihin. Toiset laivat tarjoavat lapsiperheitä ilahduttavia pallomeriä ja vesiliukumäkiä, kun taas toiset panostavat aikuisten viihtymiseen ja rauhalliseen tunnelmaan.

Vertaile hintoja ja palveluja – saatat yllättyä

Hinnat vaihtelevat suurestikin laivan ja palvelutason mukaan, mutta risteilyjä voi saada varsinkin kuumimman sesongin ulkopuolella hyvinkin edulliseen hintaan.  Risteilyn voi varata suoraan varustamon sivulta, jolloin saa yleensä edullisimman tarjouksen. Vaihtoehtoisesti voi pyytää suomalaista matkatoimistoa vertailemaan eri laivojen hintoja ja etsimään juuri sinun tarpeisiisi parhaan vaihtoehdon. Omatoimivaraaja joutuu ottamaan selvää hyttiluokista sekä ruoka- ja juomapaketeista, mutta tästä selviää ihan tavallisella englannin kielen taidolla. Yllätyksenä voi tulla se, että hintaan täytyy laskea noin 7-10 euron palvelumaksut päivää kohden, vaikka ei laivalla mitään ylimääräistä ostaisikaan. Monilla laivoilla palvelumaksuista tiedotetaan vasta jälkikäteen, joten tämä on hyvä ottaa huomioon. Budjettia laskiessa täytyy muistaa myös lentolippujen hinnat, sillä risteilyt lähtevät yleensä jostakin Välimeren kaupungista.

Hyttiluokka vaikuttaa esimerkiksi siihen, onko kyseessä ikkunaton sisähytti vai avautuuko hytistä oma parveke merinäköalalla. Parhaat näköalat ovat tietenkin laivan ylemmistä kerroksista. Parvekkeellinen hytti on selkeästi sisähyttiä kalliimpi, mutta tuo toisaalta matkaan paljon lisää. Tällöin voi vielä omasta hytistä ihastella taakse jäävää retkikohdetta tai auringonlaskua merellä ja toisaalta heti aamulla nauttia auringosta ja näköaloista.

Risteilyt myydään yleensä all inclusive -ruokapaketilla, jolloin ruokailu on mahdollista aamusta iltaan laivan buffetissa. Laivoilla on yleensä myös monia muita ravintoloita, mutta näissä ruokailusta joutuu maksamaan erikseen. Palvelupaketista riippuen juomat saattavat kuulua hintaan. Erityisesti kalliimpiin hytteihin sisältyy usein myös juomapaketti, joten hintoja kannattaa vertailla tältäkin kantilta.

Varaa lomaan riittävästi aikaa

Valinnanvaikeus iskee, kun samalla risteilyllä ei kuitenkaan ehdi nähdä kaikkea. Jo pelkästään Välimeren ympäristössä riittää upeita kaupunkeja, uimarantoja ja historiallisia nähtävyyksiä. Esimerkiksi Barcelonasta lähtevällä kymmenen päivän risteilyllä pysähdytään Mallorcalla, Maltalla, Sisiliassa, Napolissa, Roomassa, Korsikalla ja Firenzessä. Lisäksi kaksi päivää käytetään merellä matkustamiseen. Retkipäivät ovat hektisiä ja meripäivät kuluvat nopeasti, joten yleensä yhdellä reissulla ei ehdi edes nauttia kaikesta laivan tarjonnasta, saati sitten kohteista. Hyvän yleiskatsauksen kuitenkin saa ja halutessaan voi palata myöhemmin uudelle matkalle lempikohteisiin. Tarjolla on neljänkin päivän risteilyitä, mutta monien mielestä matkaan kannattaa lähteä vähintään viikoksi, jotta välissä ehtii myös rentoutua. Kahden viikon matkaan mahtuu jo mukavasti sekä retkiä että rentoutumispäiviä. Kaupunkeja voi matkalla tutkia omatoimisesti tai osallistua maksullisille retkille, joihin toki sisältyy ryhmässä liikkumista ja bussissa istumista.