Puoli vuotta pakettiautossa ympäri Australiaa

Koko elämän siirtäminen pakettiautoon kuukausien ajaksi voi kuulostaa ajatuksena hurjalta, mutta on monelle Australian-matkaajalle hyvinkin toimiva ratkaisu. Kodin tai hotellin mukavuudet vaihdetaan mielellään yksinkertaiseen elämään pakettiautossa, jos se tarkoittaa samalla mahdollisuutta seikkailla vapaasti ympäri Australiaa. Puoli vuotta pakettiautossa voikin osoittautua elämän parhaaksi päätökseksi ja parhaimmillaan myös henkisen kasvun ajaksi.

Kätevä ja toimiva menopeli pitää myös budjetin kurissa

Omalla reissullani Australiassa edessä oli 25 000 kilometriä pölyistä tietä ja auto pakattu täyteen ruokatarvikkeita, vettä, bensaa ja viiniä. Aikaa meillä oli kuusi kuukautta. Ruoanlaittoa varten olimme varanneet mukaamme kannettavan kaasuhellan. WC:n virkaa saivat toimittaa huoltoasemat ja pusikot ja maku- ja olohuoneena toimi pakettiauton takaosa. Mikä parasta, pihanamme toimi koko laaja Australia.

Asuntoautoiksi tuunattuja pakettiautoja myydään Australiassa joka puolella, sillä ne ovat säilyneet vuodesta toiseen suosittuina matkustusvälineinä. Meidän versiossamme takatilaan oli rakennettu oikea sänky, keittiötarvikkeet ja muut pakolliset päivittäiset esineet sai aseteltua seinän hyllyihin. Ikkunoita peittivät verhot, joten tien varressakin nukkuessa sai nauttia jonkinlaisesta yksityisyydestä. Olen edelleen sitä mieltä, että juuri nämä campervaneiksi kutsutut autot ovat kaikista paras tapa koluta Australiaa. Lisäksi ne ovat edullisempia ajaa kuin suuret matkailuautot ja säästävät toki huomattavasti matkailijan rahoja yöpymisten suhteen. Omalla autolla voi myös valita reittinsä välittämättä majoituksista tai palveluista. Parhaita hetkiä olivatkin ne, heräsimme aivan yksityisellä hiekkarannalla ihastelemaan auringonnousua.

Maantietä pitkin kohti aurinkoa

Autolla matkustaessa pääsee näkemään monipuolisesti Australian valtavaa tarjontaa ja matkasta tulee todellinen seikkailu. Reittimme kulki sekä aavikossa että sademetsässä eikä tylsiä hetkiä juuri ollut. Tällä elämäntyylillä oli helppo keskittyä hetkeen ja jättää huolet ja murheet maapallon toiselle puolelle. Tätä helpotti myös se, että budjetti pysyi omalla campervanilla matkustaessa hyvin kurissa eikä matkan aikana tarvinnut murehtia työasioista tai muusta suorittamisesta. Rahaa meillä kului lähinnä bensaan, ruokaan ja suihkussa käymiseen. Muistan vielä vuosien jälkeenkin, kuinka tunsin todella olevani elossa noiden kuukausien aikana. Tämä onkin varoituksen sana kaikille matkaa suunnitteleville, Australia vie helposti palan sydämestäsi ja jättää kaipuun päästä vielä takaisin!

Tyypillisenä reissupäivänä heräsimme joko aaltojen tai lintujen ääniin. Nautiskelimme aamukahvimme toinen toistaan upeammissa maisemissa, pohtien samalla missä haluaisimme viettää seuraavan yön. Näitä tarkistelimme jonkin verran kartasta, sillä maan pitkät etäisyydet pääsivät välillä yllättämään niihin tottumattoman. Usein yövyimme kansallispuistoissa tai syrjäisillä rannoilla. Leirintäalueet toivat mukanaan kaivattuja palveluita kuten suihkun ja vaatteidenpesumahdollisuuden ja toisinaan oli mukava tavat myös muita tien päällä seikkailijoita.

Valmistautuminen kannattaa

Osan asioista jouduimme oppimaan kantapään kautta. Eräänä erityisen kuumana yönä yritimme viilentää oloamme pitämällä vanin ovea auki – sillä seurauksella, että hyttyslauma hyökkäsi kimppuumme. Seuraavana päivänä suuntasimmekin hankkimaan hyttysverkkoa. Joinakin päivinä olimme laskeneet hieman liian kunnianhimoisen päivätavoitteen ja päädyimme yöpymään unelmarannan sijasta kaupan parkkipaikalle tai moottoritien viereen. Nämä heräämiset eivät olleet niin hohdokkaita, mutta naurattavat nykyään hyvinä matkamuistoina. Mukavuuksien puutteeseenkin tottui ja myös siihen, että hienoa hiekkaa löytyi lopulta aivan joka paikasta. Australian mainio puoli on se, että etukäteen suunnittelemalla voi taata matkalleen melkein joka päiväksi hyvän sään. Tämä kannattaa, sillä sadepäivinä ajaminen ja autossa asuminen alkaa tympiä yllättävän nopeasti.

Oppitunteja koko elämäksi

Matkasta jäi käteen paitsi upeita valokuvia ja muistoja, myös taito pysähtyä hetkeen. Oli uskomatonta huomata, kuinka pienestä voikaan olla onnellinen. Vaikka reissun jälkeen arjen kiireet veivät jälleen mennessään, pysähdyn edelleen toisinaan miettimään, milloin kannattaa kiiruhtaa ja milloin onni voisikin löytyä hitaammasta elämästä.