Opas 3 – 6 kuukauden vapaaehtoistyöhön ulkomailla

Miksi lähteä 3 – 6 kuukaudeksi ulkomaille vapaaehtoistyöhön? Suhteiden rakentamiseen tarvitset aikaa ja 3 – 6 kuukauden vapaaehtoistoiminta antaa sinulle tarvittavan ajan. Suhteiden rakentaminen yhteisöihin, yrityksiin, orpokoteihin, eläimiin, isäntäperheisiin jne. ei tapahdu yön yli ja 3 – 6 kuukauden aikana voit nähdä ja tuntea sinun tekemän eron.

Tämä on myös ihanteellinen aika, sillä sinulla on aikaa nähdä hanke läpi kokonaisuudessaan. Sinulla on tarpeeksi aikaa perehtyä alueeseen, tutustua apua tarvitseviin ihmisiin tai eläimiin, organisaatiokulttuuriin ja oppia tarvittava tieto, ja sinulla on vielä riittävä aika tehdä tarvittavia töitä, toteuttaa ohjelmia ja hankkeita, eli tehdä, mitä tulit sinne tekemään ja saamaan jotain valmiiksi.

Minne mennä?

Etelä-Afrikka on yksi suosituimmista kohteista vapaaehtoisille ympäri maailmaa. Apartheidin päätyttyä maa tekee parhaansa edistyäkseen ja luo runsaasti mahdollisuuksia vapaaehtoistyölle. Vapaaehtoisena Etelä-Afrikassa näet maan keskellä suurta muutosta, jännittävä aika johon osallistua ja kokea. Alue tarjoaa mahtavia vaellusreittejä vuoristossa, hyviä surffausrantoja, läheisiä tapaamisia luonnon kanssa puhtaimmassa muodossaan, eksoottisia eläimiä, perinteitä, joita löytyy vain maaseudun kylistä ja vilkkaita kaupunkeja joihin voit tutustua vapaa-ajalla. Jos etsit täydellistä yhdistelmää vapaaehtoistyötä, oppimista ja seikkailua 3 – 6 kuukaudeksi, tämä on oikea paikka! Etsit sitten vapaaehtoistyötä jonka ohella voit seikkailla tai rentoutua, Filippiineillä tämä on mahdollista. Vapaaehtoistyö Filippiineillä antaa sinulle mahdollisuuden tutustua tähän houkuttelevien tropiikkien ja kaupunkien maailmaan, se tarjoaa myös mahdollisuuden laajentaa maailmankatsomusta ja saada syvempää ymmärrystä köyhyydestä. Rajoitettu sosiaalinen kehitys yhdessä kansan taloudellisten vastoinkäymisten kanssa tarjoaa laajan valikoiman mahdollisuuksia vapaaehtoistyöhön Filippiineillä maaseudun terveyskeskuksista aina orpokoteihin ja rakennustyömaille asti.


Minne mennä?

Brasilia on paljon enemmän kuin vain fiestat ja jalkapallo. Brasilian koko edellyttää pääsyä monipuolisiin maisemiin, joka sisältää Amazonin sademetsää, vesiputouksia, rantoja ja puoliaavikkoa. Vaikka Brasilia on vilkas trooppinen paratiisi, se on myös kehittyvä maa, jossa varallisuuserot ovat suuria ja valtava tarve sitoutuneille vapaaehtoisille. Henkilöt, jotka vapaaehtoisesti työskentelevät Brasiliassa 3 – 6 kuukautta, auttavat paikallisia saavuttamaan sosiaalisen, taloudellisen ja ympäristöllisen muutoksen ja kehityksen.

Miten auttaa?

 

On paljon, mitä voit saavuttaa vapaaehtoistyössä ulkomailla 3 – 6 kuukauden aikana. Vaihtoehdot ovat näennäisesti rajattomat. Opetustyö on yksi suosituimmista töistä, joita vapaaehtoiset ulkomailla tekevät, sillä useimmat voivat opettaa, vaikkei heillä kenties olekaan pedagogiikan papereita. Vapaaehtoistyössä opettaminen voi olla erinomainen vaihtoehto esimerkiksi niille, jotka harkitsevat opettajaksi ryhtymistä ja haluavat testata millaista opettajana oleminen on. Vapaaehtoistyö antaa erityisen luokkahuonetyöskentelykokemuksen jo ennen opiskelupaikan tai perinteisen harjoittelun saamista ja lisää kilpailuetua mihin tahansa jatkokoulutukseen.  Media on toinen suosittu vapaaehtoistyönala. Ulkomailla media-alan vapaaehtoistyössä on tilaisuus käsitellä maailmanlaajuisia huolenaiheita. Jos sinulla on intohimoa journalismia, valokuvausta tai videokuvausta kohtaan, tulee se kasvamaan jokaisen projektin kanssa, jota vapaaehtoistyö aikanasi teet ja edistät todellista muutosta. Voit kasvattaa portfoliotasi samalla, kun käsittelet raskaita sosiaalisia kysymyksiä muualla maailmassa vapaaehtoistyön avulla. Tärkeintä on kertoa todellisten ihmisten todellisista tarinoista ja tilanteista jokaisessa kuvassa, videossa tai artikkelissa jonka teet jakamaan tietoa joka puolelle maailmaa.

Miten auttaa?

Yhteisökehitys on alue, jossa kuka vain voi auttaa. Yhteisön kehityksen käsite on laaja. Periaatteessa jokainen ryhmä, joka toteuttaa yhteisiä toimia yhteisen tavoitteen saavuttamiseksi tai  yleisen ongelman ratkaisemiseksi, nähdään yhteisökehityksenä – ja se on yksi parhaista tavoista toteuttaa todellisia muutoksia vapaaehtoistyön avulla ulkomailla. Paras yhteisökehityshanke hyödyttää kokonaisia kaupunkeja, maita ja alueita ja usein koko ympäristöä, mutta vapaaehtoistyön pääpaino yhteisökehityksessä on nostaa elintasoa niille, jotka kokevat ainutlaatuisia kamppailuja tai poikkeuksellista tarvetta jollakin tavalla. Kuka tahansa, missä iässä ja elämäntilanteessa tahansa, saattaa joskus kaivata pienen tauon ottamista jokapäiväisestä arkielämästä ja tehdä jotain aivan muuta jossain kaukana kotoa. Vapaaehtoistyö ulkomailla on loistava vaihtoehto, sillä se tankkaa henkisiä ja fyysisiä voimavaroja ja se tunne, että autat jotakuta suuressa hädässä, on korvaamaton. Se, että näet millaista eläminen näillä rankoilla alueilla antaa myös perspektiiviä omaan elämään ja ongelmiin. Matkailu todella avartaa mieltä, varsinkin jos matkustaa tuttujen ja turvallisten turisti alueiden ulkopuolelle.