Mukavasti metsässä

Viihdymme yleensä parhaiten luonnon maisemissa. Vaikka lyhyet kaupunkilomat on suosittu viikonlopun viettotapa, luonnossa vietetty aika on aina korvaamatonta niin keholle kuin mielelle. Hotellit ovat kuitenkin yleensä kaupungin tyylisiä, ja usein jopa kansallispuistoissa sijaitsevat lomakohteet muistuttavat meitä kaupungin rutiineista. Tässä kerron kuitenkin parista vaihtoehdosta, jotka toimivat: niissä majoitutaan keskelle luontoa, mutta telttavaivat kuitenkin unohtaen.

Mukavasti metsässä

Costa Rica: Nature Observatorio

Costa Rica sijaitsee Väli-Amerikassa, mutta ei kuulu niin sanottujen vaarallisten valtioiden joukkoon: sillä ei ole edes omaa armeijaa ja väestö on pääosin valkoihoista kansaa. Maan nimi on suomeksi käännettynä ”rikas ranta”, ja sitä se parhaillaan onkin: vihreät metsät, raikas ja kostea ilma sekä kaksi meren rantaa maan eri puolilla luovat näinkin pienelle valtiolle monimuotoista luontoa, josta voi nauttia ympäri vuoden, sillä ilman lämpötila on täällä harvemmin kahtakymmentä astetta pienempi. Näissä hienoissa maisemissa sijaitsee hotelli nimeltään Nature Observatorio, josta nimensä mukaan voi seurata luontoa ja keskittyä sen ilmiöihin.

Costa Rica: Nature Observatorio

Hotellin hinta on 115 dollaria neljän hengen huoneelta. Se sijaitsee kahdenkymmenen metrin korkeudella maan pinnasta ja on kooltaan noin kuusikymmentä neliötä. Joko syntyi vaikutelma, että tämäkin hotelli on perinteinen betonirakennus? Sitä se ei kuitenkaan ole. Nature Observatorio on rakennettu puuhun, ja se on sellainen monen lapsen unelmissa ainakin kerran esiintynyt ikioma majatalo. Kaksitasoinen observatorio on luotu olemaan ympäristöystävällinen ja kotoisa, ja sitä se onkin: sähköä saadaan aurinkoenergiasta, jota täällä on enemmän kuin tarpeeksi, ja suihkussa virtaa päivän aikana säiliöön päätynyt sadevesi. Ensimmäisessä kerroksessa sijaitsee suihkun lisäksi sohva ja useampi riippumatto, ja tila onkin ikään kuin luotu seuraamaan Karibian meren maisemia ja ympäröiviä metsiä. Toisessa kerroksessa ei ole muuta kuin kaksi parisänkyä, ja toinen kerros on lisäksi suojattu hyönteisiltä verkoilla. Nukahtaminen onnistuu lukuisten papukaijojen päästämiin ääniin ja herääminen tapahtuu samaan aikaan mölyapinoiden kanssa, joita paikallinen luonto on täynnä. Nature Observatorio on paljon enemmän kuin hintansa arvoinen paikka, ja täällä voi helposti viettää useammankin kuukauden tutustumassa niin paikalliseen kasvimaailmaan kuin myös eläinkuntaan.

Kanadalainen Vaihtoehto

Kanada on jo vähän enemmän menestynyt maa ja lisäksi siellä on talvia, mikä näkyy aina minkä tahansa lumimaan hintatasossa. Kanadan luonto on kuitenkin myös sitä, joka ansaitsee enemmän matkailua, ja jotkut kanadalaiset alkoivat pikku hiljaa keskittyä luonnonaiheisten hotellien rakentamiseen. Yksi niistä sijaitsee puolen tunnin ajomatkan päässä Parksville-kaupungista, joka on puolestaan vain lyhyen venematkan päässä Vancouverista. Hotellin nimi on Free Spirit Spheres ja se on itse asiassa enemmän kaikkea muuta kuin hotelli: täällä on kolme pallomaista mökkiä, joista jokainen roikkuu noin neljän metrin korkeudessa vaijereiden varassa kiinnitettynä kolmeen lähimpään puuhun. Turvallisuus ei siis ole kyseenalainen asia. Jokaisen pallon ulkohalkaisija on vähän reilut kolme metriä, joten mökkeihin on mahtunut tarpeeksi isoja parisänkyjä ja välttämättömiä huonekaluja. Jokaisella mökillä on myös oma nimensä, virtalähteensä ja lämmitysjärjestelmänsä: paikka on auki myös talvisin. Tällaisen majoittumisen pääpointti on pallojen tunnelmassa: ne heiluvat vähän suuntaan ja toiseen tuulen liikuttamina, ja mieleen tulee oma lapsuus, jonka aikana tällainen paikka tuntui parhaalta mahdolliselta kodilta. Majoituksen hinta on hieman pureva, mutta pallokoti on kuitenkin sen arvoinen: noin 160 dollaria henkilöltä.

Kanadalainen Vaihtoehto

Onneksi maailmassa riittää tällaisia rohkeita hotellien perustajia, jotka uskaltavat ajatella asioita toisin ja ajattelevat muista ihmisistä kaikkea hyvää. Muutenhan tällaisia ideoita ei todennäköisesti syntyisikään, jos kaikki kuvittelisivat, että ihmisille on tärkeää vain hyvä sänky ja mahdollisimman lähellä sijaitseva vessa.