Muistetaan turvallisuus lomallakin osa 1

Suomessa ja muutenkin Pohjoismaassa harvemmin tullaan ajattelemaan hotellien turvallisuusasioita: meillä kaikki toimii hyvin turvallisesti ja erilaiset epämukavat sattumat ovat enemmän poikkeus kuin sääntö. Muissa maissa on kuitenkin syytä ajatella turvallisuutta tarkemmin, varsinkin kun lähdetään jonnekin Etelä-Eurooppaa kauemmas.

Muistetaan turvallisuus lomallakin

Ennen Saapumista

Ennen kuin varataan hotellin netin kautta, kannattaa tutustua kohteeseen tarkemmin kuin sen hintoihin. Karttasovelluksesta voi selvittää hotellia ympäröivät alueet – niin, että sieltä näkyy, mitä ympärillä tapahtuu. Etsimällä netistä vähän enemmän voi saada selville myös sen, onko kyseinen kaupunginosa turvallinen eli siis pidetäänkö sitä turvallisena paikallisen väestön keskuudessa. Onko siellä mahdollista viettää aikaa pimeänä iltana yksin vai tuleeko baarista palaaminen vaaralliseksi? Mikä on yleisesti ottaen rikostilanne koko kaupungissa? Tällaiseen tarkasteluun on olemassa useita työkaluja kuten Googlen katunäkymä ja lisäksi lukuisia muita mahdollisuuksia, joista mainittakoon TripAdvisor, FlyerTalk ja Milepoint.

Hotellin valinnassa kannattaa ottaa huomioon sellainenkin yksinkertainen asia kuten vastaanoton aukioloajat, sillä jotkut hotelleista palvelevat saapuvia asiakkaita vain päivällä ja menevät yöksi kiinni. Tällaisia hotelleja ei kannata valita jo siitä syystä, että yöllä hotellin asiakkaat ovat ikään kuin itse ongelmiensa kanssa. Lisäksi on syytä selvittää, mikä on huoneiden lukitusperiaate: toimiiko se kulkukorteilla vai perinteisillä avaimilla? Ja vielä yksi nyanssi: onko hotellilla olemassa automaattista sisäänkäyntiä, joka sallii vain asiakkaiden pääsyn, vai voiko hotelliin päästä kuka tahansa ulkopuolinen henkilö? Jos nämä asiat eivät käy ilmi hotellin kotisivuilta, sähköpostikysely toimii aina: siihen joko vastataan tai jätetään vastaamatta, mikä kertoo hotellin tasosta jo melko paljon.

Sisäänkirjautumisen Ja Huoneeseen Pääsyn Jälkeen

Sisäänkirjautumisen aikana voidaan vaikuttaa tulevaan majoitukseen aika merkittävästi. Sopivasti hymyä, tippirahaa ja muutama hyvä kysymys voivat taata paremman loman. Huoneita on yleensä saatavilla enemmän kuin yksi, ja sisäänkirjautumisvaiheessa kannattaa varmistaa, onko sinulle varattu huone ensimmäisessä kerroksessa – ja jos on, kannattaa pyytää vaihtaa se. Kun saavutaan vähemmän turvallisiin maihin, tällaiselle käyttäytymiselle on oikeasti syitä: varkaat eivät pääse korkeampiin kerroksiin yhtä helposti kuin maan tasolla sijaitseviin huoneisiin, ja lisäksi ensimmäisessä kerroksessa sijaitseva huone on yleensä huonompi vaihtoehto yksityisyyttä ajatellen. Liian korkeallekaan ei kannata majoittua, sillä tulipalon sattuessa palotikkaat ylettyvät yleensä enintään kuudennen kerroksen ikkunoihin. Sitä sattuu harvemmin, mutta kuka tietää?

Sisäänkirjautumisen Ja Huoneeseen Pääsyn Jälkeen

Kun hyvä huone on saatu ja siihen ollaan päästy, turvallisuusasioita ei kuitenkaan vielä saisi unohtaa. Oma läsnäolo huoneessa ei vielä takaa turvallisuutta, joten ovet kannattaa pitää aina kiinni – siinäkin tapauksessa, kun lähdetään vain hetkeksi hotellin aulaan kysymään jotain vastaanotolta. Tulet varmasti ihmettelemään, kun tiedät, kuinka usein ihmisillä menee ovet sekaisin ja yhtäkkiä ollaankin vieraassa huoneessa. Välillä avaimet sopivat useampaan huoneeseen eikä tältä asialta voi välttyä, mutta lukitsematon ovi vain kasvattaa ulkopuolisen ihmisen visiitin todennäköisyyttä. Sama koskee myös nukkumaan menoa: juhlista palaava naapuri saattaa tulla huoneeseesi kuin omaan, ja siitä seuraa epämukavia selvittelyjä kesken yön. Helpoin tapa taata oma yörauha on siis yksinkertainen: ovet lukkoon. Jos joku koputtaa oveen ja sanoo, että hän on hotellin henkilökuntaa, kannattaa ensin tiedustella vastaanotolta, pitääkö asia paikkansa. Se hoituu helposti hotellin sisäisellä puhelimella. Korkeamman tason hotelleissa joku henkilökunnasta saattaa tulla päivällisen jälkeen kysymään, pitäisikö valmistella sänkysi nukkumaan menoon, joten tällaiset visiitit eivät ole mikään erikoisasia, mutta turvallisuusasiat kannattaa pitää silti mielessä. Niistä tulee enemmän asiaa vielä seuraavassa kirjoituksessa, jossa keskitytään tavaroiden säilytykseen ja pariin muuhun hotellimajoittumista koskevaan nyanssiin.