Matkailuautolla lomailussa on aivan omanlaistaan tunnelmaa

Matkailuautolla liikkuvat karavaanarit ovat aivan oma porukkansa, jotka joutuvat jatkuvasti vastaamaan muiden ihmettelyihin siitä, miksi ihmeessä joku haluaisi istua autossa tunti- tai päiväkausia, kun lentäen olisi perillä parissa tunnissa ja miksi majoittua autossa, kun hotelleistakin löytää nykyään todella edullisia tarjouksia. Jokaisella on kuitenkin se kaikista omimmalle tuntuva tapa matkustaa, eikä mikään ole toista oikeampi. Automatkailussa ja leirintäalueissa on tunnelmaa, matkustamisen fiilis tarttuu jokaiseen kilometrien vilistessä ohitse. Matkan varrella on helppo pysähtyä tutkimaan syrjäisempiäkin paikkoja ja suunnitelmia voi muuttaa oikeastaan milloin vain, kunhan vain kääntää auton nokan uuteen suuntaan.

Majoitus kulkee aina mukana

Automatkailijat pääsevät lomareissuillaan sujuvasti vierailemaan myös sukulaisten ja ystävien luona, majoittuen tarvittaessa omassa autossaan, mikäli määränpäässä on niukasti majoitustiloja. Sama koskee esimerkiksi kaveriporukoiden yhteisiä mökkireissuja tai kesäjuhlia – karavaanarin ei tarvitse miettiä sen pidempään majoitusta. Matkailuautoilu on erittäin suosittua myös lapsiperheissä, sillä auton kanssa matkatessa on helpompi säilyttää lapsen elämään kuuluvat rutiinit ja joka yö pääsee nukahtamaan tuttuun sänkyyn. Leirintäalueilta toisaalta löytyy lähes aina leikkikavereita.

Majoitus kulkee aina mukana

Onnistunut matka alkaa valmisteluista

Miten matka sitten suunnitellaan? Loman kestoa ja kohteita määrittelee toki ensisijaisesti käytettävissä oleva budjetti. Tämän jälkeen tietää, onko mahdollisuutena viikonloppu kotimaassa vai kuukausi ympäri Eurooppaa. Matkustusmukavuuden takaa toimiva auto, jostain löytyy jokaiselle matkustajalle oma paikka ja peti. Asuntoautoon saa pakattua yllättävän paljon tavaraa, jolloin mukaan tulee helposti kasattua tarpeettomampiakin tavaroita. Pakkaa ajatuksella ja kiität itseäsi myöhemmin. Joka päivä tarvittavat asiat on syytä asettaa käden ulottuville.

Suomessa näkee kesäisin tasaisena virtana kulkevia kokeneita ja kokemattomampia karavaanareita. Kokemattomampien kuskien kannattaa varmistaa, että omat ajotaidot riittävät suunnitellulle reitille tai harjoitella hieman etukäteen. Asuntovaunussa ei saa oleskella matkan aikana lainkaan ja asuntoautossakin täytyy istua turvavyöt päällä istuimissa. Vaikka Suomessa saa liikkua vapaasti, leiriytyä ei voi ihan minne vaan. Yleissäännön mukaan leiriytymisenä pidetään sitä, että autosta asetellaan ulkopuolelle esimerkiksi pöydät, tuolit ja grilli. Tällaiseen leiriytymiseen tarvitaan maanomistajan lupa. Sen sijaan yöpyminen auton sisätiloissa on sallittua lähes kaikkialla, ellei sitä ole erikseen kielletty. Turvallisinta ja kätevintä on kuitenkin suunnata leirintäalueelle.

Tie vie sinne minne haluat

Automatkailijat kehuvat monesti matkustusmuodon tuomaa vapautta. Lomaa ei ole sidottu yhteen paikkaan, vaan ympäröivää maailmaa voi koluta haluamallaan tavalla. Majoituksiakaan ei yleensä tarvitse varata etukäteen eikä se ole aina mahdollistakaan, joten helpointa on vain ajaa leirintäalueelle paikan päälle ja tiedustella vapaita paikkoja. Kämppäreitä Euroopassa riittää, joten yhden ollessa täynnä tilaa löytyy mitä luultavimmin seuraavasta. Esimerkiksi auton navigaattori näyttää usein myös edessä olevat majoitusvaihtoehdot.

Laske budjetti etukäteen ja vältyt ikäviltä yllätyksiltä

Monet jännittävät etukäteen ulkomailla ajamista, erityisesti jos siitä ei ole aiempaa kokemusta tai kieli ei ole tuttu. Se ei lopulta ole kuitenkaan kovin vaikeaa, sillä opasteet ovat yleensä selkeitä. Vaikka liikennettä on monissa maissa enemmän kuin Suomessa, on se usein varsin sujuvaa. Jos autoja on paljon, sääntöjenkin täytyy olla selkeämpiä tai muuten kaikki seisovat jatkuvassa ruuhkassa. Erityisesti Keski-Euroopassa liikenne toimii mallikkaasti.

Laske budjetti etukäteen ja vältyt ikäviltä yllätyksiltä

Majoittuminen on lomalla yleensä yksi suurimmista kulueristä ja matkailuautolla tästä toki säästää. Leirintäalueilla on yleensä hyvät palvelut, eivätkä hinnat huimaa päätä. Bensat ja huollot täytyy toki laskea budjettiin mukaan, vaikkakin tankkaaminen on edullisempaa oikeastaan missä tahansa Suomen rajojen ulkopuolella. Ulkomailla rahaa kuluu myös tietulleihin.

Kuntien ylläpitämät leirintä alueet ovat yleensä edullisimpia vaihtoehtoja ja maksavat noin kymmenen euroa yöltä. Yksityiset kämppärit voivat olla jopa viisi kertaa kalliimpia. Huomioon kannattaa ottaa myös se, että alueet sijaitsevat usein kauempana kaupungin keskustasta, joten esimerkiksi polkupyörä on kätevä menopeli ympäristön tutkimiseen. Osa karavaanareista tuo mukanaan jopa skootterin tai henkilöauton, jotka toki laajentavat retkimahdollisuuksia.

Lomalla aika kuluu aina liian nopeaan

Ulkomailla tankatessa on hyvä ottaa huomioon, että moottoriteiden varsilla olevilla huoltoasemilla tankkaaminen voi käydä yllättävän kalliiksi, sillä litrahinnat voivat olla jopa 40 senttiä kalliimpia kuin taajamissa. Toisaalta moottoritieltä poiketessa saattaa löytää hyvinkin yllättäviä paikkoja, joita ei tulisi muuten nähneeksi.

Loma-aikojen ulkopuolella matkustaminen kannattaa myös asuntoautolla. Kunnallisilla leirintäalueilla on tällöin paremmin tilaa ja yksityistenkin leirintäalueiden hinnat ovat kohtuullisempia. Jos matkaa voi tehdä rauhallisemmassa tahdissa, voi tietullit kiertää maksuttomia teitä pitkin.

Lomalla aika kuluu aina liian nopeaan

Erityisesti leirintäalueilla tekemistä yleensä riittää jutustellessa muiden matkailijoiden kanssa ja ruokaa valmistaessa, joka on mukavaa vaihtelua yksinäisempiin hetkiin. Sadepäivien varalle mukaan kannattaa kuitenkin pakata myös kirjoja tai kätevä Kindle, johon saa koko loman lukemiset mahdutettua. Pitkillä ajopätkillä viihdyttävät musiikin lisäksi esimerkiksi podcastit tai äänikirjat, joita voi ladata ilmaiseksi koneelle esimerkiksi kirjaston tietokannasta. Sateen sattuessa olemme viihtyneet iltoja mainiosti myös läppärin ja tablettien seurassa. Lapset vaimo nauttivat yleensä elokuvista, minä enemmän urheilun seuraamisesta, sillä yleensä en näihin arjen tohinoissa ehdi keskittyä. Lomalla innostun yleensä jopa veikkaamaan tuloksia, kun kerrankin ehtii katsoa kaikki pelit. Siksipä meitä eivät ole vaihtelevat ilmatkaan reissuilla haitanneet, sillä myös aurinkoa on aina riittänyt ja silloin siitä on puolestaan otettu ilo irti.

Loma tuntuu aina sujahtavan ohi liian nopeasti, eivätkä edes teini-ikää lähestyvä jälkikasvu ole vielä valittanut matkustusmuodosta. Vierailemme sekä tutuissa että uusissa paikoissa, sillä esimerkiksi Etelä-Ranska on sellainen lempikohde, ettei sitä voi jättää välistä. Toisaalta myös uusia lempikohteita löytyy joka vuosi.