Majoitustoiminta – nykyajan trendi

Nykyään majoituspalveluita tarjoavat monet tahot. Majoituspalveluja tarjoavat niin ammattilaiset, puoliammattilaiset kuin ihan harrastelijatkin. Ammattimaisen hotelli- ja hostellitoiminnan rinnalle on tullut erityisesti viime vuosikymmenen aikana monia muita majoitusmuotoja.

Majoitustoiminta - nykyajan trendi
Majoitustoiminta – nykyajan trendi

Ammattimaiset hotellit ja hostellit ovat tietysti monelle turistille vielä se halutuin majoittumismuoto, koska kaikki on ammattimaisesti hoidettu, niin aamiaiset kuin huoneiden siivouskin ja petivaatteiden vaihdot. Hotellien ja hostellien rinnalle on syntynyt viime aikoina monen monta bed and breakfast -paikkaa ja pieniä rauhallisia majataloja. Samoin ihan yksityishenkilöt ovat alkaneet tarjoamaan huoneita majoitusta varten, tätä toimintaa kutsutaan tarkemmin Airbnb-toiminnaksi.

Erilaisia vaihtoehtoja

Monia kiehtoo ajatus siitä, että voi majoittaa turisteja tai työmatkalaisia, ei välttämättä koko päiväisesti vaan ihan satunnaisesti. Erilaiset majatalot ovat turisteille mielenkiintoinen vaihtoehto perinteisten hotellien ja hostellien rinnalla. Perinteiset hotellit voivat olla turisteille tylsiä, koska ne usein muistuttavat toinen toisiaan, ainakin jollain tasolla. Majatalo puolestaan voi olla aivan erityyppinen kokemus. Majatalossa saattaa asua omistaja perheineen ja ehkä jopa kotieläintenkin kanssa. Tällainen paikka saattaa olla todella idyllinen ja varsinkin turistin näkökulmasta todella miellyttävä tapa majoittua. Ihan jo kaupungissa asuvallekin majataloperinne saattaa olla aivan jotain uutta kiireisten kaupunkikatujen jälkeen. Ja varsinkin vierasmaalaiselle turistille perinteinen suomalainen majatalo voi avata ovia suomalaiseen kulttuuriin aivan eri tavalla kuin vierailu jossain kaupungin hostellissa. Omistaja saattaa voida yhdistää majatalotoiminnan siis omaan elämäänsä tekemättä siitä erillistä suurta bisnestä. Majatalo-toimintaa voi harjoittaa puoliammattimaisesti. Jotkut majatalot ovat auki esimerkiksi vain kesäkausina.

Kotimaisen majatalotoiminnan rinnalle on syntynyt viime vuosina Airbnb-toiminta. Airbnb-toimintaa voi kutsua ihan harrastelijatoiminnaksi, mutta toki sitäkin voi harjoittaa ammattimaisesti tai vain puoliammattimaisesti. Joka tapauksessa tutustutaan siihen seuraavaksi hieman tarkemmin, koska se on kasvattanut suosiotaan niin huimasti.

Erilaisia vaihtoehtoja
Erilaisia vaihtoehtoja

Airbnb-toiminta

Airbnb-toiminta on lyönyt todella läpi viimeisen kymmenen vuoden aikana. Monissa kaupungeissa vuokrat ovat korkeita ja monilla ihmisillä on täten halu tarjota, vaikka ihan omaa makuuhuonettaan yösijaksi turistille tai työmatkalaiselle. Airbnb:ssä tarjolla voi olla yksittäinen huone tai vaikka koko kalustettu asunto. Näin yksityinen henkilö voi ansaita rahaa, vaikka omaa vuokranmaksuaan varten. Tämän tapainen majoitustoiminta ei välttämättä ole ammattimaista, vaan sen tarkoitus on tarjota lähinnä väliaikaismajoitusta lyhyeksi aikaa ilman aamiaispalveluja. Jonkin tasoinen siivous kyllä täytyy vuokrattavaan tilaan järjestää ja mahdollisesti petivaatteet pestä, ihan sopimuksen mukaan. Asunnon tai huoneen tarjoaja saattaa olla asunnossa samaan aikaan vierailijan kanssa. Järjestelyistä sovitaan etukäteen ja se on ilmoitettava myös ilmoituksessa selvästi. Jotkut tarjoavat vain omaa sohvaansa niin sanotusti vuokralle.

Airbnb-toiminta voi olla mielenkiintoinen vaihtoehto yksin reissaajalle, joka haluaa ehkä tutustua paikalliseen ihmiseen tai ihmisiin samaan aikaan. Jonkun kotisohvalla nukkuminen avaa mahdollisuuden tutustua paikalliseen elämäntapaan ja hintakaan ei ole välttämättä päätä huimaava. Airbnb-toiminnassa hinta onkin usein se selittävä tekijä, joka ratkaisee huoneen vuokraamisen yösijaksi. Monet haluavat nykypäivänä reissata paljon, mutta pitää budjettinsa kuitenkin matalana. Monet yksinmatkaajat eivät välttämättä välitä yöpyä toisten kodeissa, vaan he ottavat sen mielenkiintoisella asenteella. Asunnon vuokraaminen lyhyeksi aikaa Aibnb:n kautta saattaa olla myös esimerkiksi lapsiperheelle hyvä vaihtoehto, kun majoituspaikkaa etsitään vain muutamaksi viikoksi. Kalustettu asunto on lapsiperheelle helpompi ratkaisu kuin vaikka hostellissa asuminen, jossa omaa rauhaa ei ole niin kuin asunnossa. Myös ruoanlaitto onnistuu yleensä Airbnb:n kautta vuokratussa asunnossa, kun samaa mahdollisuutta ei yleensä löydy hotelleista.

Airbnb-toiminta on siis monilta osin positiivisesti selitettävissä. Ihmiset voivat myös seurata internetin kautta vuokrauspaikan kokemuksia edellisiltä majoittujilta. Täten vuokrauskohdetta ei tarvitse varata niin sanotusti kuin sikaa säkissä. Tämä toiminta jatkaa varmasti myöhemminkin suosiotaan.