Majoituspaikan valinnan nyansseja osa 3

On täysin luonnollista, että hotellin valinnassa katsomme ensin hintaa ja vasta sitten tutustumme muihin hotellin ominaisuuksiin – ja silloin tällöin törmäämme epämukaviin ja täysin odottamattomiin lisäkuluihin, joiden takia edullisempi ja vaatimattomampi hotelli tulee kalliimmaksi kuin sen korkeamman tason kollegat. Mitä pitäisi ottaa huomioon varausta tehdessä?

Majoituspaikan valinnan nyansseja

Varsinkin Yhdysvalloissa hotellien laskuttamat lisämaksut saattavat tulla kalliiksi. Samalla tavalla homma toimii monessa Etelä- ja Keski-Amerikan hotellissa, Aasiassa ja silloin tällöin kyseistä käytäntöä sovelletaan myös joissakin Euroopan maissa. Varaussivustolla näkyy houkuttelevan edullinen hinta ja kuvassa hieno hotellihuone, aula ja uimaranta tai kaupunkimaisema, ja siirrymme tekemään varausta. Kun se on tehty ja maksettu, samaan ikkunaan nousee kysymys: haluaisitko ostaa lisäpalveluita? Ja siitä alkaa selviämään, että langaton nettiyhteys ei kuulu hintaan eikä kuulu aamiainenkaan; vuokra-auton pysäköintimahdollisuudesta pyydetään ainakin kymmenen euroa yöltä ja niin edelleen. Hyvin yleistä on myös se, että varaussivustolla näkyvä hinta ei pidä sisällään veroja eikä niin sanottuja kaupungin lomamaksuja, mutta ne tulevat selväksi jo ennen maksamista ja saattavat lisätä hintaan jopa yli kaksikymmentä prosenttia. Yksi booking.com-sivuston ominaisuuksista onkin se, että varauksen lopullinen hinta tulee näkyville vasta toisessa vaiheessa, kun asiakas on jo keskittynyt maksusuoritukseen ja korttinsa tietojen syöttämiseen eikä katso päivittynyttä hintaa sivun oikeassa yläkulmassa.

Jätetäänkö Netti Kotiin?

Jotkut meistä eivät käytä nettiä lomalla, mutta tällaiset ihmiset ovat enemmän poikkeus kuin sääntö. Olemme tottuneita siihen, että yleensä hotelleissa on ilmainen langaton netti ja sitä voi käyttää useammalla laitteella, ja tämä tottumus saattaa johtaa odottamattomiin kuluihin: jos hotellilla on olemassa ilmainen langaton netti, siitä yleensä ilmoitetaan ja lisäksi kerrotaan, toimiiko netti vain hotellin aulassa vai onko sitä myös huoneissa. Jos tällaista tietoa ei löydy helposti, kannattaa lähettää hotellille suora kysely ja varmistaa yhteyden olemassaolon sekä hinnat. Lisäksi on syytä varautua siihen, että maksullista nettiä pystyy käyttämään vain yhdellä laitteella, ja jos matkustetaan kahdestaan, nettihinnat tulee kertoa kahdella. Omassa tapauksessani maksullinen ja vain yhdelle laitteelle jaettu netti on kokonainen ongelma, sillä käytän matkoilla kännykän lisäksi myös läppäriä ja tablettia – kyllä, samaan aikaan. Netin laatu voi tulla myös yllätyksenä: joissakin paikoissa ilmainen yhteys toimii paremmin kuin maksullinen, joten jos päivän suunnitelmissa on etäkokous, netin toimivuus kannattaa tarkistaa etukäteen.

Jätetäänkö Netti Kotiin?

Aamu- Ja Iltarutiinit

Aamurutiineihin kuuluu aamiainen. Jos selviää, että aamiainen ei kuulu huoneen hintaan, sille kannattaa suunnitella 15-20 euroa päivältä ja henkilöltä paikasta riippuen. Tämä tuntuu kalliilta, kun mietitään pitempiä lomia, joten siinä on selvä tapaus, kun on syytä pyytää huoneeseen aamiaisastiat ja huolehtia aamiaisesta aina edellisenä päivänä lähikaupassa käymällä. Pysäköinti on taas iltarutiinia, ja jos jotkut hotellit ovat erittäin joustavia pysäköinnin kanssa, niin kalliimmat ja isojen kaupunkien keskustassa sijaitsevat hotellit ovat yleensä hyvin tiukkoja ja laskuttavat pysäköinnistä helposti jopa yli 50 euroa per yö. Siinä voi kuitenkin säästää, jos jaksaa vaivautua ja etsiä hotellin läheisyydessä sijaitsevia pysäköintikeskuksia – siis sellaisia, joita käytetään turvallisuuden vuoksi.

Aamu- Ja Iltarutiinit

Loppujen lopuksi toimivin hotellien vertailutyökalu on klassinen excel-taulukko, johon syötetään hotellien hintoja ja lisämaksuja. Omasta kokemuksesta sen verran, että yksi kerta riitti: halvin huone maksoi alle sata dollaria, mutta lisämaksuista kertyi vielä 194: veroja tuli maksettua 40 dollarin verran, aamiaiset kahdelle 72 dollaria päivältä, pysäköinti 52 dollaria ja netti 30 dollaria. Tämä oli siis jo sietämätön tapaus, ja tänä päivänä voi jo varmasti sanoa, että hotellin varausvaiheeseen käytetyllä huomiolla voi säästää enemmän kuin millä tahansa kuponki- ja tarjousvarauksella. Edullisia lomareissuja!