Kakslauttasen lasi-iglut kiehtovat matkailijoita ympäri maailmaa

Mikäli rakastat matkustelua, luontoa tai valokuvausta, olet hyvinkin saattanut jo kuulla Lapin matkailuvaltista – lasisista igluhotelleista. Kakslauttasen iglu-hotelli sijaitsee Saariselällä, keskellä Lapin upeita maisemia. Monet ulkomaiset matkailusivustot ovat listanneet paikan ”The Most Unique Holiday Places in the World” -listoilleen ja paikka on monen unelmakohde häämatkalle tai muuten vain merkittävän tilaisuuden juhlistamiseksi. Revontulia alueella näkyy noin 200 päivänä vuodessa ja lisäksi tarjolla on paljon aktiviteetteja husky-ajelusta lumikenkäsafariin ja  joulupukin kylään. Alun perin Kakslauttanen oli turvekattoinen tienvarsikahvila, jonka perusti vuonna 1973 yrittäjä Jussi Eiramo. Ensimmäinen lasi-iglu alueelle saatiin vuonna 2001. Liikevaihto on noussut vuosien varrella lähes 14 miljoonaan euroon.

Igluille huomiota huippujulkaisuissa

Paikan potentiaali on huomattu myös muissa kuin matkailualan julkaisuissa. Esimerkiksi Sports Illustrated Swimsuit 2017 -lehden uimapukukuvauksista osa suoritettiin Kakslauttasen Arctic Resortissa. Sports Illustrated -lehden uimapukunumero on ollut monen vuoden ajan maailman luetuin lehti, jolla on yli 60 miljoonaa lukijaa ja 13 miljardia sivunäyttöä. Malleja kuvattiin revontulien loisteessa koiravaljakoiden, porojen ja jääveistosten kanssa. Sports Illustratedin lisäksi Kakslauttasessa ovat käyneet kuvaamassa useat maailman suurimmat tuotantoyhtiöt ja muotitalot, kuten Ralph Lauren ja Vogue. Alueella on kuvattu myös Top Gear -ohjelmasta tuttujen tähtien uutta sarjaa The Grand Touria.

Unohtumaton lomakohde

Lasiset iglut on suunniteltu viimeisen päälle, eikä kylmää tarvitse pelätä. Majoituskäytössä olevien iglujen lisäksi alueella on ravintola sekä mainio iglubaari. Ruokailutila on suuri, mutta toisaalta tarpeellinen, sillä muita palveluita ei lähimailla ole. Lähes kaikki Kakslauttasen vieraat nauttivatkin illallisen ravintolassa. Alueella on myös Kakslauttasen jääkappeli, joka on ollut erityisesti häiden viettoon suosittu paikka. Valkoisena hohtava kappeli onkin kaunis ihan rakennuksena.

Kakslauttanen on laajentanut suosion myötä toimintaansa siten, että igluja löytyy kahdesta eri kylästä. East Villagessa tarjolla on yksinkertaisempia yhden hengen tai pariskunnan käyttöön sopivia igluja, joissa on tarjolla ainoastaan sänky ja pöytä ja esimerkiksi suihkuun pitää siirtyä toiseen rakennukseen. West Willagessa tarjolla on suurempia ja paremman varustelutason igluja, jotka sopivat jopa isommille kaveriporukoille. Igluissa on mm. täysin varusteltu keittiö, kylpyhuone ja oleskelutilat. Sekä pienissä että suuremmissa igluissa on lasinen katto, jonka läpi heijastuu yötaivas. Alueella ei ole yöaikaan juurikaan valoa, joten tähdet, linnunrata ja revontulet näkyvät upeasti. Iglujen lisäksi Kakslauttasessa on vuokrattavana hirsimökkejä. Tavallisuudestaan huolimatta myös hirsimökit ovat todella tunnelmallisia.

Näiden kahden lisäksi tarjolla on myös harvinaisempi yhdistelmä, nimittäin keloiglu. Keloiglu on suuri mökki, jonka yhdestä seinästä lähtee puolikkaan iglun muotoinen lasikatos. Keloiglu on mainio vaihtoehto suuremmalle porukalle, jolle tavallinen iglu jäisi helposti ahtaaksi. Keloiglussa pääsee nauttimaan saunasta, kunnollisesta kylppäristä, keittiöstä ja muista mukavuuksista, mutta pääsee halutessaan yöksi igluun tuijottelemaan taivaalle.

Luksusloma kannattaa suunnitella etukäteen

Halpaa huvin Kakslauttasen igluissa yöpyminen ei ole, sillä pienten lasi-iglujen hinta on sesongin aikaan yli 400 euroa yöltä. Isompien iglujen vuorokausihinta on noin 500 euroa, riippuen kuitenkin yöpyjien määrästä. Lisäksi rahaa täytyy varata illalliseen ja monien matkaan toki kuuluvat erilaiset aktiviteetit.  Monelle kyseessä on kuitenkin ”kerran elämässä” -tyyppinen kokemus, johon ollaan valmiita panostamaan. Revontulien tuijottelu lämpimän pedin suojista on kokemus suomalaisellekin, mutta voi vain kuvitella kuinka eksoottista tämä on jollekin kauempaa matkustavalle turistille. Lisäksi esimerkiksi husky-ajelu on todella hauskaa puuhaa taivaalle tuijottelun lomassa ja Lapin upea valo ja taika vaikuttavat vahvasti talveen tottuneeseen suomalaiseenkin.