Japanilaiset majatalot tarjoavat ylellisen ja eksoottisen elämyksen

Japanilaiset tunnetaan vieraanvaraisuudestaan ja kohteliaisuudestaan ja tämän saa myös matkailija huomata, mikäli suuntaa Japaniin. Nämä piirteet tekevät erityisesti japanilaisessa majatalossa majoittumisesta todellisen elämyksen. Matkaan kannattaa siis sisällyttää vähintään yksi yö perinteisessä ryokanissa tai edullisemmassa, mutta yhtä perinteisessä minshukussa.

Ryokan esittelee japanilaisia perinteitä luksusympäristössä

Japanilaisista majataloista ryokanit muistuttavat kartanoita ja tarjoavat ylellisen yön perinteisessä ympäristössä, mutta toisaalta yöpyminen ei ole aivan halpaa. Ryokanissa pääsee rakennuksen lisäksi ihailemaan yleensä upeaa puutarhaa. Edullisempi vaihtoehto on bed & breakfast -tyylinen minshuku, jossa pääsee yhtä lailla nauttimaan japanilaisesta vieraanvaraisuudesta. Puitteet ovat hieman vaatimattomammat, mutta silti erittäin siistit ja kauniit. Minshukut ovat usein perheyrityksiä ja niiden kautta voi päästä tutustumaan hieman syvemmin japanilaiseen elämänmenoon ja paikallisten arkeen. Toki sekä ryokaneja että minshukuja on useita erilaisia, aivan kuten hotellejakin. Kannattaa tarkistaa etukäteen sekä hinta että se, mitä kaikkea se sisältää.

Majoitus sisältää maistuvan illallisen ja aamiaisen

Japanissa matkustaessa huomaa, kuinka monessa asiassa on otettu huomioon paitsi siisteys ja käytännöllisyys, myös esteettinen näkökulma. Silmä lepää viimeisen päälle suunnitelluissa taloissa ja sisustuksessa, rauhallinen ja kohtelias käytös kruunaavat tunnelman. Ryokanissa kaikki tämä on viety huippuunsa ja lisäksi yöpymiseen kuuluu myös erittäin maistuva ateria sekä aamiainen.

Heti majatalon ovella riisutaan kengät ja laitetaan jalkaa sisätossut. Vierailijat pukeutuvat huoneesta löytyvään puuvillakimonoon ja kimonoa on tarkoitus pitää päällä koko vierailun ajan. Tämä tekee majoituskokemuksesta entistä rentouttavamman, sillä kimono tuntuu päällä ylelliseltä ja sopii joka tilanteeseen. Ryokanissa huoneiden lattiat on päällystetty tyynyillä ja huoneessa on myös matala pöytä, jonka ääressä ruokaillaan lattialla istumalla. Yleensä heti saapumisesi jälkeen sinulle tarjotaan teetä ja samalla saat kertoa, milloin haluaisit nauttia illallisen.

Illallinen katetaan yleensä suoraan huoneeseen. Illallisaikaan kimonoihin pukeutuneet tarjoilijat kattavat pöydälle aina yhden ruokalajin kerrallaan ja kaikki on kaunista, maistuvaa ja loppuun asti mietittyä. Ruoka on yleensä taivaallista ja palvelu erittäin hyvää. Heittäydy siis suosiolla hemmoteltavaksi.

Illalla pöytä vaihdetaan futoniin ja huone valmistellaan yökuntoon

Illallisen jälkeen huone muutetaan nukkumiseen sopivaksi. Futonit säilytetään kaapeissa ja illan tullen ryokanin emäntä järjestää huoneen nukkumakuntoon. Pöytä ja tyynyt korjataan pois ja tilalle vaihdetaan futon-patjat. Huone on valmis yöpymiseen ja väsymyksen iskiessä voi kellahtaa tyytyväisenä pehmeälle futonille.

Rentoudu puutarhassa ja kuumissa kylvyissä

Ryokaneissa on majoitushuoneiden ja puutarhan lisäksi yleensä myös useampia sisä- ja ulkokylpylöitä. Molemmissa on mahdollista rentoutua pitkään ja rauhassa. Erityisesti ulkokylpylässä vesi tulee monesti suoraan maan alta kuumista lähteistä ja voi olla jopa 50 asteista. Kokemus on lämmin ja nautinnollinen. Ennen kylpyyn suuntaamista kuuluu peseytyä kunnolla, sillä samaa kylpyä käyttävät useammat ihmiset.

Ryokaneja löytyy eniten maakunnista, mutta myös Tokiossa on jonkin verran ryokaneja, joskus ne ovat usein hieman pienempiä.

Edullisempaa, mutta yhtä perinteistä majoittumista minshukussa

Minshukussa kokemus on monella tapaa samanlainen, vaikkakin arkisempi. Eli tavallaan budjettiversio ryokanista, sillä majoituksessa ovat kuitenkin samat elementit. Myös minshuku-vierailuun kuuluu illallinen ja aamiainen ja tarjolla on erittäin maistuvaa japanilaista kotiruokaa. Minshukuissa huoneet ovat siistejä ja kauniita, mutta pesutilat joutuu yleensä jakamaan muiden kanssa. Kyseessä voi olla esimerkiksi ylimääräinen huone japanilaisessa kodissa, jota vuokrataan matkailijoille. Kylpylää näihin majoituksiin ei kuulu ja puutarhakin löytyy vain joistakin minshukuista. Minshukuja löytyy erityisesti sellaisista kylistä ja kaupungeista, joissa ei ole tarpeeksi matkailua, jotta siellä olisi kehittynyt ryokan-kulttuuri.