Dubain seitsemän tähden hotelli hengästyttää ylellisyydellään

Maailman upeimpia hotelleja pohtiessa tulee helposti mieleen New York tai Pariisi, mutta itseasiassa huikeimmat hotellielämykset saattavat löytyä aivan muualta.

Todellista luksusta etsivien ykköskohde on varmasti Dubai, joka on tunnettu rikkauksistaan ja esimerkiksi vaikuttavista ostoskeskuksistaan. Hiekan keskelle kohonnut Dubai on aivan oma maailmansa, jossa rikkaille löytyy kaikkea mitä rahalla voi saada ja vähemmän rikkaillekin riittää ihmeteltävää. Kaupungin suuruudenhulluus tekee siitä kiehtovan ja ainutlaatuisen matkakohteen. Teemaan sopivasti Dubaista löytyy myös luultavasti maailman ylellisin hotelli.

Unelmien kaupungin rakentaminen tuli kalliiksi

Alun perin autiolle aavikolle Persianlahden rantaan alkoi 2000-luvun alussa nousta toinen toistaan säihkyvämpiä pilvenpiirtäjiä ja loisteliaita ostoskeskuksia, joihin asiakkaita houkutellaan esimerkiksi jättimäisten akvaarioiden ja ostoskeskusten sisään rakennettujen laskettelukeskusten avulla. Merelle rakennettiin lukuisia tekosaaria ja niiden avulla muodostettiin maailmankartta. Mikään rakennushanke ei tuntunut olevan Dubaille liian kallis tai liian suuri. Dubailla ei ollut samanlaisia öljyvaroja kuin useilla muilla alueen mailla, joten palveluista kaavailtiin päätulonlähdettä. Vähitellen yltiöpäinen kulutus alkoi kuitenkin vaatia veronsa ja vuonna 2008 Dubaita uhkasi jo vararikko. Juuri ennen kuin Dubaista oli tulossa todellinen hiekkaan hautautuneiden unelmien kaupunki, naapurimaa Abu Dhabi avasi pohjattoman rahakirstunsa ja riensi apuun.

Useat suuruudenhullut rahoitushankkeet jäivät kuitenkin viimeistelemättä. Persianlahdella on nyt maailmankartan muodossa lähinnä autioita tekosaaria. Myös esimerkiksi Dubain oma Universal Studios -huvipuisto jäi kesken ja paikalla on ainoastaan yksinäinen portti. Osa hankkeista kuitenkin myös valmistui ja ne todella ovat näkemisen arvoisia.

Tekosaarelta löytyy luksusunelmien täyttymys

Purjeen muotoiseksi rakennetusta hotellista Burj al Arabista suunniteltiin alusta Dubain maamerkkiä ja maailman upeinta hotellia. Monien mielestä suunnitelmat todella onnistuivat.

Burj al Arab sijaitsee yhdellä tekosaarista aivan kaupungin tuntumassa ja hotellista löytyy esimerkiksi vesipuisto, kauppoja, kuntosaleja ja ravintoloita. Viralliselta luokitukseltaan Burj al Arab on viiden tähden luksushotelli, mutta omistajat markkinoivat sitä mielellään sitä seitsemän tähden hotellina. Ylelliseen tunnelmaan pääsee kiinni jo lentokentällä, sillä hotellin asiakkaat noudetaan kentältä vähintäänkin Rolls Roycen tapaisella luksusautolla.

Burj al Arabin kaikki huoneet ovat kaksikerroksisia sviittejä, joissa hotellivieraiden jokaista toivetta täyttämässä on noin kahdeksan työntekijää. Jokaisessa kerroksessa on tietenkin myös hovimestari auttamassa kaikissa käytännön ongelmissa laukun purkamisesta ja pakkaamisesta lähtien aina sopivan lämpöisen kylpyveden valuttamiseen asti. Jokaiseen pieneen askareeseen on omat tekijänsä, sillä kuka tulisikaan toimeen ilman alkudrinkkien tarjoajaa, suitsukkeen kannattelijaa, puhtaan pyyhkeen tarjoajaa, käytetyn pyyhkeen vastaanottajaa ja kättelijää? Tällaista kokemusta ei löydy muualta maailmasta ja saadakseen kaiken tästä irti, täytyy vain heittäytyä mukaan kokemukseen.

Elämysmatkaajien ja miljonäärien kohde

Tyhjätaskuille Burj al Arabia ei toki ole suunniteltu. Hotellin edullisimmastakin sviitistä saa pulittaa yli 1 000 euroa yöltä. Hotelli on tarkka yksityisyydestään, ei tämän tasoista luksusta pääse valitettavasti kurkistamaan ellei ole hotellin asiakas tai tulossa ruokailemaan johonkin hotellin ravintoloista. Burj aj Arabista löytyy kuitenkin muitakin kuin multimiljonäärejä, sillä se on suosittu kohde esimerkiksi hääpäivää juhlistavien pariskuntien keskuudessa.

Tällä Dubain taloustilanne näyttää taas vakaammalta, kun Lähi-Idän varakkaat asukkaat ovat alkaneet asettua maahan. Mukanaan he tuovat omaisuutensa, sillä Dubai on moniin naapurimaihin verrattuna varsin vakaa ja turvallinen. Matkailija voi aluksi suhtautua kyynisesti ylitsepursuavaan ylellisyyteen, mutta saattaa huomaamattaan hurmaantua täysin auringonpaisteesta, pitkistä hiekkarannoista ja hiekkadyyneistä, upeista hotelleista, vaikuttavista ostoskeskuksista sekä maistuvasta arabialaisesta ja libanonilaisesta ruoasta. Parantuneen taloustilanteen myötä on myös mahdollista, että Dubai pääsee lähivuosina viimeistelemään keskenjäänet rakennusprojektinsa.