Aloittelijan opas kuukauden mittaiselle Camino de Santiago vaellukselle – osa 2

Kun ihmiset puhuvat “Caminosta”, he useimmiten viittaavat vain yhteen monista reiteistä Santiago de Compostelaan. Tätä reittiä kutsutaan myös nimellä Camino Francés (ranskalainen tie). Tämä reitti alkaa St. Jean Pied-du-Portista Ranskassa, ylittää Pyreneet ja jatkuu länteen yli Espanjan noin 60 kilometriä rannikolta etelään. Se kulkee Pamplonan, Burgosin, Leonin ja lukuisten pienempien kaupunkien ja kylien läpi, ja se on noin 500 kilometrin pituinen riippuen siitä, kuinka monta kiertotietä otat.

Camino de Santiago lyhyt historia

Camino de Santiago vaelluksen keskipiste ja nimimerkki on Santiago de Compostelan kaupunki, joka sijaitsee Espanjan luoteisosassa. Kaupungista, jonne legendan mukaan, marttyyri St. James on haudattu, tuli kahdeksannella vuosisadalla kokoontumispaikka eurooppalaisille jotka taistelivat Maureja vastaan, sen jälkeen kun paimen oli sanonut nähneensä kirkkaan valon taivaalla. Keskiajalla Camino vastasi Euroopan enimmästä liikenteestä: miljoonat ihmiset, niin rikkaat kuin köyhätkin, menivät Santiago de Compostelaan, jossa pyhiinvaeltajien massa ja pyhiinvaellustodistus varmistivat, että he viettävät vähemmän aikaa kiirastulessa. Reitti jäi lähes unholaan, kunnes viime vuosikymmenien aikana alueen kasvava kirjallisuus herätti siihen uutta kiinnostusta ulkomailta. Vaikka kävelyreitti itsessään on tärkein nähtävyys tänä päivänä, se ei aina ollut. Keskiajalla koko ajatus oli saapua Santiago de Compostelan pyhään kaupunkiin ja aloittaa omalta kotioveltaan, eikä virallista “lähtökohtaa” ollut. Koska ihmisten oli turvallisempaa kävellä yhdessä, perustettiin yhteisiä reittejä, ja monet polut muiden Euroopan maiden kautta yhdistyivät St. Jeanissa. Mutta entä jos olisit asunut Englannissa? Tai Portugalissa? Tai Madridissa? Ei olisi järkevää matkustaa Ranskaan ja aloittaa pyhiinvaellus sieltä. Joten paljon pienempiä reittejä perustettiin matkustaa Ranskaan ja aloittaa pyhiinvaellus sieltä. Joten paljon pienempiä reittejä perustettiin muista sunnista ja ne ovat nimetty erikseen.

Camino de Santiago lyhyt historia

Reitit

Caminosin verkosto ylittää koko Euroopan, ja voit seurata tietä Suomesta tai Turkista. Mahdollisuuksia on enemmän kuin tähän artikkeliin mahtuu, mutta nämä ovat tärkeimmät reitit. Camino Francés ( ranskalainen tie) on suosituin vaihtoehto syystäkin. Sen monipuoliset maisemat ja hyvä infrastruktuuri tekevät siitä miellyttävän kävelymatkan. Suurin osa Euroopan muista alueista tulevista reiteistä yhtyy St Jean Pied-du-Portiin, jossa Camino Francés alkaa virallisesti. Camino del Norte (pohjoinen tie). Espanjan pohjoisrannikkoa ylittäen tämä reitti alkaa Irúnissa Ranskan rajalta ja kulkee länteen Bilbaon, Santanderin ja Oveidon kautta. 820 kilometrin kulkureitti kestää noin 35 päivää, ja vaikka kaupunkien väliset etäisyydet ovat kohtuulliset, harvat majoitusmahdollisuudet merkitsevät sitä, että sinun täytyy pysyä melko tiukasti reitillä. Camino Portugués (portugalilainen tie). Toisin kuin moni muu reitti, Camino Portugués on suhteellisen tasainen, ilman liian monia kukkuloita. Se alkaa Lissabonissa ja kulkee Porton ja Pontevedran läpi Portugalin pohjoispuolella ja on noin 611 kilometriä pitkä. Infrastruktuuri on kohtuullinen, mutta suuri osa reitistä vie sinut moottoriteiden rinnalle.

Reitit

Via de la Plata -nimisen nimen “plata” tulee arabian sanan korruptiosta, joka tarkoittaa “leveän pinnan tietä”. Tässä mielessä se on hyvin nimetty, sillä suurin osa reitistä seuraa vanhaa
roomalaista tietä Sevillasta pohjoiseen. Jos olet kiinnostunut roomalaisesta historiasta, tämä on paras reitti sinulle. Se on 997 kilometriä pitkä, ja pisin reitti Espanjan kautta. Se kulkee Meridan, Cáceresin, Salamancan ja Zamoran ja muiden kaupunkien halki. Englannista saapuvat pyhiinvaeltajat alkoivat kävellä joko La Coruñasta tai Ferrolista, ja Camino Inglés (englantilainen tie) on Y:n muotoinen reitti, joka voidaan aloittaa kummastakin näistä kaupungeista. 75 km La Coruñasta voidaan kävellä kolmessa päivässä, vaikka et ansaitse Compostelaa, koska se on alle 62 mailia. Ferrolista 70 mailin kävelymatka kestää viisi päivää. Oveido ei ole Camino Francésissa, mutta monet pyhiinvaeltajat kiertävät sinne vierailemaan kaupungin katedraalissa. Camino Primitivo (alkuperäinen reitti) on suorin reitti Oveidosta Santiagoon Lugon kautta, ja se palaa Camino Francésiin noin 65 kilometrin päässä Santiagosta. Kävely on noin 290 kilometriä pitkä, ja se on melko haastava, sillä se sisältää melkoisen määrän mäkiä ja sää voi olla hyvin epämääräinen.