Aloittelijan opas kuukauden mittaiselle Camino de Santiago vaellukselle – osa 1

Retkeilijät ympäri maailmaa löytävät Espanjan Camino de Santiagon uudelleen. Pyhiinvaellusten veteraani jakaa vihjeensä miten saat omat saappaasi tälle noin kuukauden mittaiselle polulle. Camino de Santiago on keskiajan Euroopan vastine Appalakkien polulle. Tänä päivänä uskovaiset muodostavat vain pienen osan ihmisistä, jotka kävelevät Camino de Santiagon. Enemmistö vaeltajista ovat omilla matkoillaan, joko vapaa-ajan matkalla tai hengellisellä matkalla. Minulle kuukauden mittainen vaellus kuulosti suurelta haasteelta, muttei mahdottomalta.Ystävistä, perheenjäsenistä, työvelvoitteista ja internetyhteydestä poissa oleminen antoi minulle aikaa, jota tarvitsin purkamaan ja seuraamaan ajatuksiani mihin tahansa ne halusivatkin mennä: siinä on myös eräänlaista hengellisyyttä. Tällaisiin pitkiin vaelluksiin on sitouduttava sekä henkisesti että fyysisesti ja yksinkertainen päivittäinen rytmi on täytettävä. Tämä nykyaikainen pyhiinvaellus on yhä suositumpi. Camino Francésin kävijöiden määrä nousi vuoden 1992 alle 10 000:sta vaeltajasta yli 190 000 :een vaeltajaan vuoteen 2012 mennessä. Oletko valmis liittymään heihin?

Valmistelu

On olemassa runsaasti opaskirjoja ja online-resursseja, joiden avulla voit suunnitella pyhiinvaellusmatkaasi, mutta minun mielestäni, sinun tulisi tehdä mahdollisimman vähän suunnittelua. Jos on olemassa vaellus, joka kannattaa improvisoida, niin se on Camino de Santiago. Tästä huolimatta on kuitenkin hyvä ajatus ottaa perusreittioppaat mukaan, esimerkiksi St Jamesin ritarikunnan julkaisemat oppaat. Tilaa tämä lähetettäväksi sinulle ennen kuin aloitat vaelluksesi ja käytä sitä selvittämään, millaista vauhtia sinun on käveltävä ja mitä nähtävyyksiä haluat nähdä matkan aikana. Kun olet matkalla, suunnitelmasi tulee muuttumaan. Tapaat ihmisiä, joiden kanssa haluat kävellä muutaman päivän ajan, haluat työntää itsesi kävelemään muutaman ylimääräisen kilometrin, päätät, että on täydellinen aika istua joen äärellä ja ajatella elämää. Reitillä on tarpeeksi infrastruktuuria ettei sinun tarvitse suunnitella jokaista yksityiskohtaa pilkulleen. Caminon tärkeimmillä reiteillä on hyvin vähän teknistä kävelyä, vaan olet lähinnä hyvin hoidetuilla poluilla tai jalkakäytävillä, joten et tarvitse juurikaan reppureissauskokemusta. Jos et ole vaeltanut paljon, valmistaudu kävelemällä joka päivä tunnin tai kahden ajan ennen vaellukselle lähtöä ja varmista, että kenkäsi ovat sisäänajetut ja pehmeät ennen pitkää vaellusta. Caminon ensimmäinen viikko on kuin harjoittelukausi. Kun olet päässyt näiden ensimmäisten viiden päivän yli, asiat käyvät paljon helpommiksi.

Valmistelu

Pakkaus

Vaatteet ja tekniset välineet, joita tarvitset Caminoon, riippuvat siitä, mihin vuodenaikaan vaellat, mutta suosi kevyempää puolta. Täysin pakattu laukku, jossa on vähän ruokaa ja täysi vesipullo, ei tulisi painaa enempää kuin prosenttia kehosi painosta, mutta tavoitteena on 10 prosenttia. 70 kiloisena tavoittelin 10 kiloa tai vähemmän. Tarvitset 30 – 40 litran repun, henkilöllisyystodistuksen tai passin, päiväkirjan ja kynän vedenpitävässä pussissa. Vihkoon voit kerätä leimoja ja kirjoittaa muistoja ja ajatuksia. Tarvitset myös jonkinlaisen vesipullon. Suosittelen kaksilitraista korkillista mallia, joka riittää niinäkin päivinä, jolloin vesipisteiden välillä on pitkä matka. Tarvitset joitakin hygieniatuotteita mutta älä tuo esimerkiksi meikkejä. Tarvitset kuitenkin runsaasti aurinkosuojatuotteita ja saippuan. Useimmat vaeltajat jättävät karvanpoistolaitteet kotiin välttääkseen tämän ylimääräisen painon. Mukaan on myös pakattava pieni ensiapupakkaus, joka sisältää kipulääkkeitä, antiseptistä ainetta, laastareita ja steriili neula jotta voit puhkaista rakkuloita. Apteekkeja löytyy matkan varrelta joten sinun ei tarvitse muita lääkkeitä, paitsi jos olet tietyllä lääkemääräyksellä.

Kaksi t-paitaa, kaksi paria vetoketjullisia housuja ja kolme paria alushousuja ja sukkia riittää. Pese näitä pysähdyksissä ja kuivaa yön yli. Tämän lisäksi pakkaa mitä tahansa tarvitset pysyäksesi lämpimänä ja kuivana. Joskus saatat kävellä tasangolla 40 asteen lämmössä, viikkoa myöhemmin lunta alkaa satamaan vuorille. Suosittelen merinovillan lämpövaatteita, fleece välitakkia lämmöksi sekä tuulen ja vedenpitävää ulkotakkia ja housuja ja lopuksi reppusuojusta suojaamaan tavaroitasi sateelta. Suosittelen kevyitä, mukavia vaelluskenkiä tai vaellussandaaleja vaellussaappaiden sijaan useimmille Camino reiteille, poikkeuksena Primitivo. Tuon aina mukana varvastossut, jotta jalkani voivat hengittää ja kuivua kävelyn jälkeen. Tuo kamera ja puhelin, mutta jätä tietokoneet ja Ipadit kotiin. Tarvitset myös perus ruokailutarvikkeet. Useimmilla levähdyspaikoilla on keittiöt, mutta suosittelen pakkaamaan mukaan haarukkalusikan, terävän veitsen, kevyen lautasen, kulhon ja kupin.